Regering försöker kontrollera säkra meddelandetjänsten – misslyckas

Signal är en välkänd meddelandetjänst som möjliggör säker kommunikation mellan användarna, genom att både meddelanden och samtal krypteras, både på dator och mobil. Det har vunnit stor popularitet bland de som värnar sin integritet och nu slår företaget tillbaka mot politiska försök att underminera detta.
Meddelandetjänsten Signals logga
Meddelandetjänsten Signals logga. Bild: Wikipedia/ Signal App

Signal har slagit igenom brett i den industrialiserade världen och är något av en standard-tjänst för kommunikation. En del statistik visar att det är världens mest använda, i konkurrens med större och dyrare säkerhetsprotokoll.

Det är baserat på öppen källkod, vilket ger en regelbunden genomgång av systemet efter fel och luckor. Krypteringsnycklar byts återkommande ut, en gång efter varje transmission, vilket gör det i praktiken omöjligt att följa någon användares sändningar ens för den som avlyssnar. Ingen information sparas heller i Signal som sådant.

Regering vill ha kontroll

Ett bra kvitto på framgång är att ”motståndaren” ger upp och börjar fråga hur man bär sig åt för att lyckas med det man gör. Som Reclaim the Net nu rapporterar, införs nu snart en datasäkerhetslag under namnet Online Safety Bill i Storbritannien.

Det är en lag som ska tvinga meddelandetjänster (med denna säkra informationshantering) inom brittisk rättsordning att öppna ”bakdörrar” i kryptering och transmission vid olika rättsundersökningar. Företaget har dock sagt att detta inte kommer på fråga och att Signal kommer att lämna Storbritannien om detta blir aktuellt.

Westminster vs meddelandetjänst
Regeringen i Westminster vill kunna ta del av Signals användarinformation. Foto: Wikipedia/ Graeme Maclean

Riktigt förtroende är förtroende över hela linjen

Precis som när det gäller yttrandefrihet, menar de flesta som intresserar sig för saken att meddelandesäkerhet måste vara komplett för alla, annars finns den egentligen inte. Resonemanget är att den måste skydda även personer som inte är värda att skyddas, annars kan inte den överväldigande majoriteten legitima användare känna sig säkra.

Det gäller såväl den tekniska lösningen i ett säkerhetsprotokoll som sådant, som det juridiska ramverket runt omkring och där bara ägarorganisationen kan bestämma, medge eller avslå när stater och regeringar kräver rättning och lydnad.

Den som vill skaffa Signal kan göra det via denna länk.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter