Regeringen gav bort 9,2 miljarder – Vill nu införa ny skatt

Ger bort rekordsumma. Nu vill regeringen införa en ny skatt för att finansiera försvaret.

Under förra veckan beslutade regeringen att ge det rekordhöga bidraget på 9,2 miljarder svenska kronor till IDA (Världsbankens fond för låginkomstländer). Mer än en tredjedel av Sveriges bidrag ska riktas mot klimatåtgärder.

Beslutet har väckt kritik och flera frågar sig hur regeringen kan ge ett bidrag till IDA med hänsyn till Sveriges egna problem med bland annat vårdköer, fattigpensionärer och en skola i förfall.

Magdalena Andersson föreslår ny skatt

Beslutet att skänka 9,2 miljarder svenska kronor till IDA irriterar ytterligare när statsminister Magdalena Andersson några dagar senare förslår att införa ytterligare en skatt för att kunna finansiera upprustningen av försvaret. För att kunna finansiera den svenska militären så menar Magdalena att man antingen får skära ner på den redan ansträngda vården eller höja skatten.

”Antingen sker det med en skattehöjning eller genom att man skär ner på sjukvården, förlossningar, förskola, äldreomsorg, eller så får det finansieras av ett framväxande reformutrymme.”

Magdalena Andersson

Anledningen till att försvarsmakten är i ett stort behov av finansiering är det kommande Nato-inträdet. Nato har ett lägsta krav som alla medlemmar måste uppfylla vad avser den militära förmågan och hur mycket av landets BNP medlemmen lägger på militären.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter