Regeringen har noll koll – upptäcker ”okända” myndigheter

Att Sverige har många myndigheter som dränerar statskassan är inget nytt men att regeringen inte har koll på vilka myndigheter som finns är däremot helt nytt. Vid en granskning upptäcker man 25 ”okända” myndigheter.

I Sverige finns det ett stort antal myndigheter som ska strukturera, övervaka och administrera olika saker i samhället. Fram tills nyligen trodde regeringen att det fanns 342 statliga myndigheter i Sverige.

Upptäcker 25 ”okända” myndigheter

Erik Slottner. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Erik Slottner. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Men efter att näringsminister Ebba Busch (KD) och civilminister Erik Slottner (KD) beställde en kartläggning från Statskontoret av antalet myndigheter, gjorde man en uppseendeväckande upptäckt.

Statskontoret hittade 25 myndigheter som inte fanns med i registret och därmed var ”okända” fram tills nu. Detta skriver de båda ministrarna i en debattartikel i Expressen.

Lösningen: Färre myndigheter

Busch och Slottner skyller i debattartikeln på tidigare regeringar som inte ”brytt sig om att granska vad skattepengarna används till och vart de tar vägen” och att det därför finns fler myndigheter än vad som är nödvändigt.

För att lösa problemet med en kostsam offentlig sektor och onödig administration med många myndigheter vill regeringen slå ihop flera myndigheter och utreda vilka myndigheter som kan avskaffas.

Återigen avvaktar regeringen med att ta ett beslut utan saken ska istället utredas för att senare kunna agera.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter