Regeringen höjer elskatten

Moderaterna som tidigare sa sig vilja sänka elskatten kommer istället att höja den från årsskiftet. Skälet de anger är att den måste följa med inflationen.

Från januari nästa år höjer regeringen skatten på el med nio procent med hänvisning till att skatten ska hänga på inflationstakten. Redan skyhöga kostnader för el kommer således att bli ännu högre för Sveriges hushåll.

Efter årsskiftet kommer skatten att hamna på 39,2 öre per kilowattimme jämfört med dagens 36,0 öre. På elskatten tillkommer också momsen som kommer att hamna på 49,0 öre nästa år mot 45,0 öre idag.

Moderaterna ville tidigare sänka eller helt slopa elskatten under ett antal månader men nu går den istället upp på grund av inflationen, menar finansminister Elisabeth Svantesson.

Även flygskatten höjs

Flygskatten för passagerare kommer också höjas av samma anledning.

När det gäller flygskatten som Socialdemokraterna införde 2018 så har vi inte tyckt att det är en bra skatt, men i våra förhandlingar mellan de fyra samarbetspartierna så finns den kvar och den är en av många skatter som nu automatiskt skrivs upp, säger finansminister Svantesson.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter