Regeringen: Inflationen har besegrats

I Finansdepartementets (Fi:s) prognos för den ekonomiska utvecklingen konstateras att den svenska inflationen har minskat betydligt och väntas nå Riksbankens inflationsmål under året. Även om lågkonjunkturen väntas bestå ett tag till, ligger återhämtningen inte alltför långt borta.

”Kampen har vunnits”

Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: skärmdump (regeringen)
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: skärmdump (regeringen)

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) konstaterade vid en pressträff att kampen mot inflationen är vunnen och att fokus den närmaste tiden bör ligga på en bevakning av den, snarare än bekämpning.

Framförallt är det lägre energi- och drivmedelspriser som bidragit till inflationssiffran. Inte minst de lägre elpriserna1 och den sänkta reduktionsplikten på bensin och diesel. De låga priserna väntas bestå, samtidigt som efterfrågan i ekonomin är svag. Därmed väntas inflationen framöver dämpas ytterligare.

Lågkonjunktur ett tag till

Trots den allt lägre inflationen är det en fortsatt låg inhemsk efterfrågan under årets första månader som agerar sänke för ekonomin. Denna har visat sig i hushållens låga konsumtion och minskande bostadsinvesteringar.

Den låga efterfrågan hör ihop med de höga räntekostnaderna och den höga inflation som varit de senaste två åren. Svenskarna har helt enkelt avstått från att köpa bostäder och icke-nödvändiga saker på grund av det höga kostnadsläget. Dessa negativa effekter väntas dock avta redan under detta år.

Arbetslösheten väntas minska under nästa år (2025) och under 2026 får vi se vändningen i den svenska ekonomin. Foto: Envato
Arbetslösheten väntas minska under nästa år (2025) och under 2026 får vi se vändningen i den svenska ekonomin. Foto: Envato

Ekonomin som helhet bedöms däremot befinna sig i en lågkonjunktur till och med slutet av nästa år (2025). Mycket på grund av bostadsinvesteringarna som ännu inte börjat ta fart.

Sen kommer vändningen

Trots att arbetslösheten ökat under årets första månader och väntas hålla i sig resten av året, ligger en vändning runt hörnet. Under 2025 väntas efterfrågan på arbetskraft att öka, i takt med att hushållens konsumtion gör detsamma. Ett normalläge i ekonomin väntas därför först under 2026.

– Vi bedömer att lågkonjunkturen håller i sig ett tag till, men nu när kampen mot inflation är vunnen och räntorna faller tillbaka, samtidigt som reallönerna stiger, väntas hushållens konsumtion öka, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

  1. Åtminstone om man jämför med denna tidpunkt i fjol. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter