Regeringen inrättar tandlöst återvändarcenter

På en pressträff meddelar regeringen och Sverigedemokraterna att migrationsverket ska inrätta återvändarcenter i syfte att fler som ska lämna landet faktiskt gör det. Det nya beslutet framstår dock som tandlöst eftersom det till stor del är frivilligt. Den tidigare riksdagsmannen Jeff Ahl sågar fullkomligt beslutet i en intervju till Frihetsnytt.

Under torsdagsmorgonen höll regeringen och Sverigedemokraterna (Tidöpartierna) en pressträff där de informerade om ett nytt beslut som ska verkställas med omedelbar verkan.

På pressträffen medverkade migrationsminister Maria Malmer Stenergard, Ludvig Aspling (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Amir Jawad (L).

Problem med att få lämnar landet

Migrationsministern inleder pressträffen med att lyfta fram problem att så få av de som har fått ett utvisnings- eller avvisningsbeslut lämnar Sverige.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Under förra året var det cirka 74 procent av de asylsökande som fick avslag på sin ansökan och därmed också ett utvisningsbeslut. Det betyder att en stor majoritet av de asylsökande behöver återvända. Under 2022 registrerade migrationsverket 11 580 återvändandeärenden men bara 39 procent av de som fått ett beslut att lämna Sverige gjorde det självmant, säger Stenergard.

Migrationsministern anser att dessa siffror är långt ifrån tillräckligt och säger att ”det är hög tid att ett nej faktiskt innebär ett nej på riktigt”.

Både Stenergard och Aspling säger i sina anföranden att de vill förhindra att ”skuggsamhällen” byggs upp.

Åtgärden: Återvändarcenter

För att komma åt problemet med att migranter olovligen stannar i Sverige och att skuggsamhällen byggs upp presenterar därför Tidöpartierna ett nytt beslut.

Beslutet ger Migrationsverket i uppdrag att upprätta så kallade ”återvändarcenter”. Tanken är att personer som fått ett utvisnings- eller avvisningsbeslut ska bo på dessa center tills dess att beslutet att lämna landet verkställs.

Ludvig Aspling. Foto: Riksdagen
Ludvig Aspling. Foto: Riksdagen

– Återvändandecentrena syftar till att samla personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och som därmed ska lämna landet, säger Aspling på pressträffen.

Ett tandlöst beslut

I slutet av pressträffen ställs en fråga som får förslaget att framstå i ett helt annat ljus.

– Ni säger att de ska erbjudas en plats, det ska alltså inte vara några tvångsåtgärder, att de måste bo där, frågar en icke namngiven person.

Migrationsministern svarar att det är helt korrekt. De som har ett utvisningsbeslut att lämna Sverige måste inte inrätta sig på återvändarcentret utan det är helt och hållet frivilligt. I huvudsak gäller beslutet de som redan bor på migrationsverkets boenden, dessa kommer alltså att flyttas över till återvändarcentren men även detta är frivilligt. Personerna kan välja att bosätta sig någon annanstans om de hellre vill.

Anledningen till att de personer som har utvisningsbeslut kan välja att bo var de vill är tack vare ebo-lagen (lagen om eget boende). Lagen ger asylsökande friheten att bosätta sig var de vill med rätt till statliga och kommunala bidrag.

Hänger på att asylsökanden samarbetar

Migrationsministern säger att regeringen jobbar ”mycket intensivt” med att avskaffa denna lag men att det tills dess bygger på asylsökandes goda vilja om man vill få till stånd utvisningsbesluten.

– Vi måste påminna om att var och en har en skyldighet att lämna landet och att medverka till sitt återvändande. I vissa fall fungerar inte det och då är det också svårt (ohörbart) att genomföra en utvisning men om det är så att man fullt ut samarbetar, då finns det i princip i alla fall en möjlighet att verkställa det här, säger Stenergard.

Skulle det vara så att en asylsökande som ska utvisas inte samarbetar eller att det av någon annan anledning inte går att verkställa ett utvisningsbeslut kan personen få uppehållstillstånd i Sverige.

– Om det är så att det faktiskt inte går att verkställa ett beslut, då finns fortfarande möjligheten att få ett tillfälligt uppehållstillstånd, säger Stenergard.

Tidigare riksdagsmanen Jeff Ahl sågar beslutet

Den tidigare riksdagsmannen för SD Jeff Ahl är inte imponerad av regeringens presentation. Han anser att det hela är klassisk vilseledning av väljarna för att vinna röster.

Jeff Ahl. Foto: Wikipedia/ Carl Ridderstråle
Jeff Ahl. Foto: Wikipedia/ Carl Ridderstråle

Kommer förslaget fungera?

– Nej, självklart kommer det inte att fungera eftersom att det är på frivillig basis utan det här är ju klassisk vilseledning av väljarna. Många kommer bara att se att ett återvändarcentrum har införts och då kommer många väljare som vill se återvandring tro att nu kommer det att bli återvandring, säger Jeff Ahl.

Han menar att det inte kommer att verkställas några flera utvisningar än tidigare eftersom systemet är beroende av att de asylsökande faktiskt samarbetar med myndigheterna.

– Eftersom att det är frivilligt så innebär det att vi kommer ju inte se några ökade antal utvisningar. Det kommer röra sig om samma små nivåer som det alltid har rört sig om och det är ju ingen skillnad mot den tidigare socialdemokratiska regeringen, säger Jeff Ahl till Frihetsnytt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter