Regeringen KU-anmäld för mörkläggning av elstödets vinnare

Centerpartiet KU-anmäler energiminister Ebba Busch. Detta efter att regeringen tagit fram ett lagförslag om att hemlighålla uppgifterna om vem som får ut vad i elstöd. Ebba Busch försvarar beslutet med att det skyddar elkundernas integritet.

Remissinstanserna fick halv dag på sig

Remissinstanserna fick alldeles för lite tid på sig när regeringen lade fram lagförslaget om att hemlighålla vilka som blir de största vinnarna på elstödet. Det anser Centerpartiet som under morgonen lämnat in en KU-anmälan mot energiminister Ebba Busch, rapporterar Expressen.

Elisabeth Thand Ringqvist
Elisabeth Thand Ringqvist. Foto: Wikipedia/ Henrik Hansson Globaljuggler

– Hanteringen av sekretesslagstiftningen och undantagen för offentlighetsprincipen har beretts på ett undermåligt sätt. Vissa remissinstanser fick en halv dag på sig, säger Elisabeth Thand Ringqvist (C) som lämnat in anmälan och som vill att KU ska titta närmare på hur regeringen berett lagförslaget.

Enligt henne var hemlighållandet av vem som gynnas av elstödet inte nödvändigt för att få själva stödet på plats. Att regeringen inte lyssnat på lagrådets avrådan från att hålla stödet hemligt, tyder enligt Thand Ringqvist på att regeringen inte bryr sig om kritiken.

– Det verkar som att de ville ha den här lagstiftningen och det spelade ingen roll vad någon sa, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Brott mot den svenska traditionen av transparens

Även den tidigare statsministern Magdalena Andersson har varit kritisk till regeringens beslut om att köra över lagrådet. Enligt henne har regeringen valt en ”osvensk väg” med beslutet om att hålla uppgifterna hemliga.

– Att det ska kunna finnas en granskning, det är viktigt i en demokrati. Det har vi en tradition av i Sverige – av öppenhet, som jag tycker är viktig att värna. Jag tycker att det är väldigt svenskt, sa Magdalena Andersson till Expressen tidigare i januari.

Ebba Busch försvarar beslutet

Energiminister Ebba Busch har försvarat varför hon anser att uppgifterna ska vara hemliga.

– Det finns ingen som har tecknat ett avtal med ett elhandelsbolag som har en viss förbrukning som därmed har godkänt att det här är en förbrukning som hela övriga svenska folket ska ta del av, sa hon till TT tidigare i januari.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter