Regeringen lovar hårdare tag i migrationspolitiken

Regeringen säger att de ska skärpa säkerheten i migrationspolitiken i en debattartikel i Expressen. Säkerhetspolisen varnar för extremismhot och våldsbejakande krafter i landet och det ställer nya krav på migrationspolitiken.

I en debattartikel i Expressen, skriver migrationsminister Maria Malmer Stenergard att regeringen öppnar för en rad åtgärder för att säkra migrationspolitiken i Sverige. Det försämrade omvärldsläget tillsammans med växande hot inifrån med våld och extremism ställer nya krav på migrationspolitiken, anser hon.

Bör utvisas

Hon skriver bland annat att Säpo i dag bedömer att det finns flera hundra individer, som inte har svenskt medborgarskap och utgör ett säkerhetshot, som bör utvisas ur Sverige.

Men regeringen har redan påbörjat olika reformer, hävdar hon. Bland annat ska man utreda om det finns en möjlighet att utvisa personer på grund av ”bristande vandel(1)”.

”Det är anmärkningsvärt att de krav på vandel som finns för att beviljas permanent uppehållstillstånd inte också kan utgöra en grund för att dra tillbaka ett redan beviljat tillstånd”, skriver hon.

”Man kan verkligen fråga sig om personer som säger sig vilja använda sin vistelse i Sverige för att skapa oreda, eller som enligt Säpo är för farliga för att bli medborgare, inte ska kunna fråntas ett uppehållstillstånd.”

Gustav Kasselstrand. Foto: Wikipedia/ Carl Ridderstråle
Gustav Kasselstrand. Foto: Wikipedia/ Carl Ridderstråle

Skärpt regelverk och skärpt kontroll

Andra reformer är ett skärpt regelverk och skärpt kontroll. Det uppdrag som regeringen fick i december att ytterligare återkalla felaktiga uppehållstillstånd har resulterat i en mångdubbling av antalet återkallelser jämfört med tidigare, påpekar hon.

Frihetsnytt skrev om detta den 26 juli, och Gustav Kasselstrand uttalade då, i en kommentar, bland annat att: ”Det är förstås glädjande att antalet återkallade uppehållstillstånd ökar: äntligen en siffra som pekar i rätt riktning. Samtidigt är det lika viktigt att detta kombineras med två andra åtgärder”.

Malmer Stenergard, pekar på ytterligare en åtgärd i rätt riktning. Säpo har under det första halvåret 2023 avrått från att bevilja medborgarskap i över 400 fall och det är en kraftig ökning mot 150 fall 2019.

Ett försök att styra opinionen

Det är flera som välkomnar dessa åtgärder och påbörjade reformer, och menar att det är ett steg i rätt riktning, men vissa politiska bedömare säger att åtgärderna inte kommer att bli tillräckliga. Man försöker på detta sätt styra opinionen genom att ge sken av att hantera migrationen, menar de. I verkligheten kommer tillströmningen av migranter att fortsätta.

(1) Vandel - Levnadssätt, livsstil
Källa: Synonymer.se
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Jag är luttrad !! Jag misstror allt som kommer från vare sig (S) regim eller (M)-regim.

    Om talmannen hade bett detta forums redaktion om förslag på personer till en regering hade det möjligen kunnat fungera.
    Ett slags undantagstillstånd där riksdagen är hemförlovad under regeringsperioden.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter