Regeringen: Nu påbörjar vi paradigmskiftet

”Vi måste bevisa att det är staten som har kontrollen, inte de kriminella gängen”

Regeringen och Sverigedemokraterna höll idag en pressträff och meddelade att det paradigmskifte de lovade i valrörelsen ska påbörjas omgående. Prioriterat område är tryggheten och att därför komma till rätta med kriminaliteten.

Statsminister Ulf Kristersson börjar med att berätta att det har varit nio arbetsintensiva veckor för att förbereda alla de reformer de har lovat svenska folket att genomföra. Nu är det dags att gå från ord till handling på ett av dessa stora områden; att bekämpa kriminaliteten, säger Ulf Kristersson.

Vi har alltså lika många döda i skjutvapenvåld i Södertälje som i hela London, påpekar Kristersson. Det här kommer fortsätta tills vi vänder den här utvecklingen.
Människor som allmänt sett också oroar sig för brottsutvecklingen är väldigt väldigt hög. Det är alltså ett samhällsproblem som är dominerande just nu i Sverige och det måste vi göra någonting åt.

Statsministern betonar dock att detta kommer att ta tid och det kommer att bli svårt.

Detta är de första konkreta stegen som kommer att påbörjas i närtid:

 • Visitationszoner: Ge polisen möjlighet att visitera personer och fordon för att komma åt vapen och narkotika även om ingen konkret brottsmisstanke finns, i geografiskt och tidsmässigt avgränsade zoner. Metoden är framgångsrik i Danmark. Utredning påbörjas efter nyår och ska vara klar om ett år.
 • Anonyma vittnen: Föreslå ett system med anonyma vittnen och analysera tillämpningen av kronvittnessystemet. Utredningen ska vara klar i första delen den 22 oktober 2023 och i andra delen den 28 april 2024.
 • Ge kommunerna ansvar för brottsförebyggande arbete: Kommuner ska upprätta lägesbild över brottsligheten och med den som grund anta en åtgärdsplan.
  Brå tillförs 42 miljoner kronor per år för att stärka och utveckla det nationella stödet i det brottsförebyggande arbetet.
 • Sänkt åldersgräns för socialtjänstinsatser utan samtycke: Sänka gränsen från 15 till 12 år och göra insatser som till exempel stöd- och behandlingsinsatser eller individuella förebyggande insatser. Socialnämnden ska få utse en kontaktperson för barn som har fyllt 12 år utan vårdnadshavares samtycke.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. polisen skickar möjligen en anmälan till soc, soc gör inget å gör de nåt så förhalar de å låter det rinna ut i sanden. Soc arbetarna är ju livrädda.

  Värre är att soc då ger sig på svenska, barn, för där riskerar de inte hot, våld å död. Man tar då svenska barn utan reella grunder, för statistiken måste ju visa att soc gör nåt.

  Hemska tider nu…

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter