Regeringen öppnar för småskalig kärnkraft

Regeringen öppnar för att förlänga drifttiden för de svenska kärnkraftverken – och utreda frågan om små modulära kärnkraftverk. Det skriver TT idag.

”Strålsäkerhetsmyndigheten får i uppdrag att ta fram nya föreskrifter för ny reaktorteknik som små modulära reaktorer, samt se över hur befintliga reaktorer kan fortsätta att användas. Syftet är att säkra elproduktionen i takt med ett ökat elbehov”, skriver TT.

Vid en pressträff med energiminister Khashayar Farmanbar (S) samt klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) säger Farmanbar:

– Nu ser vi till att anpassa regelverket efter de behov som Sverige och svensk industri har i den snabba omställning som nu sker. Prövningen av kärnkraftverk ska ha höga krav på säkerhet och miljöskydd, och regelverk ska vara effektiva och ändamålsenliga.

Regeringens beslut om att kärnkraften åtminstone förtjänar att utredas är en omvändelse under galgen i en situation där Sverige har mycket svårt att trygga sitt grundläggande energibehov, främst på grund av de ökade sanktionerna mot Ryssland efter invasionen av Ukraina. Tidigare har näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) avslöjats med att prata i nattmössan om att vindkraft skulle gå att bygga ut mycket snabbare än kärnkraft.

Man ska även utreda möjligheten att ställa krav på att installera solceller på offentliga och kommersiella byggnader i hela landet, samt att kompensera dem som drabbas när vindkraften byggs ut. Man har också till slut bestämt sig för att korta ansökningstiden för vindkraft långt ute till havs, samt att modernisera vattenkraften.

– Vattenkraften är helt enkelt ryggraden i den svenska elproduktionen. I takt med att sol- och vindkraftsutbyggnaden ökar, blir även vattenkraftens förmåga att balansera energisystemet allt viktigare, säger Strandhäll vid presskonferensen.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter