Regeringen: Skattepengar endast till medier som delar vår värdegrund

Tidningar och andra publikationer måste i framtiden tro på ”alla människors lika värde” om de vill ta del av de skattepengar som delas ut i form av mediestöd. Det föreslår regeringens utredare enligt Samnytt.

I måndags tog kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) emot promemorian ”Ett hållbart mediestöd för hela landet” från utredaren Mats Svegfors. Där lägger Svegfors fram förslag om hur stödet till nyhetsmedier ska utformas från och med 2024, bland annat vilka krav som ska ställas för att kunna få stöd.
”Ett sådant krav är ett så kallat ’demokratikriterium’. Det innebär, bland annat, att en tidning i framtiden måste tro på ”alla människors lika värde” för att få bidrag”, skriver Samnytt.

Begreppet ”alla människors lika värde” bygger på en felöversättning från engelska och används vanligtvis av svenska makthavare för att förtrycka meningsmotståndare med luddiga hänvisningar till begreppet. Det kan exempelvis anses strida mot ”alla människors lika värde” att vilja begränsa invandringen. Samtidigt kopplas begreppet samman med begreppet ”demokrati” så att det även kan anses ”antidemokratiskt” att vilja begränsa invandringen eller att skicka hem invandrare till sina hemländer.

– En tidning eller ett digitalt medium som driver en antidemokratisk hållning ges inte stöd med statliga pengar, säger Mats Svegfors till Samnytt.

Nyligen nekades Samnytt stöd för lokal journalistik, enligt egen utsago efter att ledamöterna i Mediestödsnämnden hittade på nya rutiner under sittande möte, enbart för Samnytt. Att samma nämnd nu ska få avgöra vad som är ”antidemokratiskt” och inte, riskerar alltså att bli ett raskt fall av det sluttande planet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter