Regeringen: Stor risk för strömavbrott om svenskar inte sparar på elen

Ansvariga ministrar beskriver energisituationen som akut

Regeringen erkänner att Sverige befinner sig i en allvarlig situation rörande elen. Nu uppmanas svenskarna att spara el eller riskera bortkoppling.

Under fredagsförmiddagen höll statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) en pressträff angående den allvarliga energisituationen som Sverige befinner sig i, rapporterar Tidningen Näringslivet.

Kristersson beskrev läget som relativt akut och hänvisade till den svenska kärnkraftens minskade kapacitet den kommande tiden, vilket Frihetsnytt skrev om i onsdags.

Pressträffen kan ses i sin helhet på regeringens hemsida.

Minska elanvändningen

Under pressträffen uppmanades svenskarna att skära ned på sin elkonsumtion för att inte riskera att kopplas bort från nätet.

Risken för bortkoppling minskar dock om elanvändningen minskar med 2 procent, enligt Busch. Detta ska kunna uppnås om svenskarna sänker uppvärmningen av sitt hus med en grad och begränsar elanvändningen från tider när trycket är som högst, på morgon och kväll.

Myndighet tonar ned

Enligt Svenska kraftnät är läget inte så allvarligt att det kommer finnas risk för bortkoppling, enligt generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

Enligt henne är importmöjligheterna av el i nuläget väldigt goda från både Norge, Tyskland och Polen, men däremot kommer elpriserna att bli väldigt höga.

Dessutom kommer kärnkraftens reducerade kapacitet att till viss del täckas upp av Rya kraftvärmeverk, vilket Frihetsnytt skrev om tidigare under dagen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter