Regeringen: ”Största hotet kommer österifrån”

Under måndagsmorgonen höll regeringen en pressträff för att prata om den nya nationella säkerhetsstrategin och vilka hot som är de allvarligaste mot Sveriges överlevnad. Dock var det varken de växande inhemska hoten eller de själva som utmålades. Ganska väntat var det istället Ryssland.

”Ryssland överlägset största hotet”

Putin och Ryssland -  Det överlägset största hotet enligt regeringen. Foto: Wikipedia /The Presidential Press and Information Office.
Putin och Ryssland – Det överlägset största hotet enligt regeringen. Foto: Wikipedia /The Presidential Press and Information Office.

Regeringen1 konstaterade att Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskrigets slut. De nämnde däremot inte flera av de inrikespolitiska hot som massinvandringen orsakat över tid, eller deras egen delaktighet i utrikespolitiken.

Tvärtom utmålas Ryssland åter som det stora hotet och denna hotbild kommer att bestå åtminstone fram till 2030 fastslog försvarsminister Pål Jonsson (M):

-Ryssland utgör det största och allvarligaste hotet mot vår nationella säkerhet

Hotbilden riskerar dessutom att försämras ytterligare i takt med att Vladimir Putin rustar upp sin militär tillsammans med Kina, svarade statsminister Ulf Kristersson (M). Därför sade försvarsministern att en regelbaserad världsordning är väldigt viktig för Sverige och svenskt intresse. En världsordning som hotas av såväl Kina som Ryssland.

– Som ett handelsberoende land är Sverige väldigt beroende utav att den regelbaserade världsordningen fungerar. Både för vår handel och export.

Varnar för kaosfolk – som de själva släppt in

De inhemska hoten har blivit allt fler och farligare, vilket regeringen i högsta grad bidragit till. Foto: Skärmbild (Youtube).
De inhemska hoten har blivit allt fler och farligare, vilket regeringen i högsta grad bidragit till. Foto: Skärmbild (Youtube).

Statsministern presenterade därefter den säkerhetsstrategi som tagits fram för att kunna stå emot Rysslands planer mot Sverige. Denna består av flera delar, bland annat skyddet mot yttre hot, skydd av demokrati och sammanhållning i samhället, stärkandet av Sveriges motståndskraft och säkrandet av konkurrenskraften och försörjningsberedskapen.

Han uppmärksammande även hotbilden som finns inom Sveriges gränser i form av våldskapitalstarka människor, vilka främmande makt vill utnyttja för sina syften att destabilisera och skapa kaos i landet. Dessa kan sedan användas som påtryckningsmedel mot Sverige.

Försvarsministern sade därför att säkerhetssituationen är komplex, men sade ingenting om den egna regeringens bidrag till det rådande säkerhetsläget.

Det största hotet ignoreras

Försvarsminister Pål Jonsson är en av de högst medskyldiga till det nuvarande säkerhetspolitiska läget. Foto: Regeringskansliet/ Kristian Pohl

Alla möjliga orsaker till det nuvarande säkerhetspolitiska läget utmålades av regeringen under presskonferensen. Alla utom de mest uppenbara, som är både den nuvarande och tidigare regeringars agerande på såväl det migrations- som utrikespolitiska områdena. De har trots allt det högsta ansvaret för vilka vi släpper in i Sverige och vilka relationer vi vill ha till andra länder.

Det är inga andra än nuvarande och tidigare regeringars migrationspolitik som möjliggjort massinvandringen av hundratusentals farliga och missanpassade individer. Ett ansvar som de återkommande försöker att skylla ifrån sig på före detta regeringar.

Utöver detta har såväl den nuvarande som föregående regeringen högsta ansvaret för den utrikespolitik som bedrivits i Sverige de senaste åren. En politik där man till varje pris velat försämra relationerna till Ryssland och verkat för en eskalering av kriget i Ukraina.

Inte minst genom att få med Sverige i krigsalliansen NATO och skriva under DCA-avtalet med USA, utan vare sig folkomröstning eller någon som helst debatt.

  1. Det var statsminister Ulf Kristersson (M) som höll pressträffen tillsammans med försvarsminister Pål Jonson (M) och den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter