Regeringen struntar i lagrådet – för Natos skull

Den kontroversiella terrorlagen som har kritiserats hårt av lagrådet, kommer ändå läggas fram för omröstning i riksdagen. Den är ”En bricka i spelet om det svenska Nato-medlemskapet” menar SVT.

Regeringen vill genom en ny lag, göra det straffbart att delta i en terroristorganisation, vilket Frihetsnytt rapporterat tidigare.

Det finns en del faktorer som ses som problematiska i den nya lagen, även av Lagrådet, bland annat de diffusa definitionerna av vad som utgör en terrorgrupp och vad exakt som ska kriminaliseras, samt i vilken utsträckning. Lagrådet menar att lagförslaget överhuvudtaget inte behövs och därför inte ska läggas fram.

Regeringen kör över lagrådet

Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan
Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Wikipedia/ Mikhail Palinchak

Men detta ignorerar nu regeringen och driver propositionen vidare för att läggas fram i riksdagen redan den 9 mars. Förmodligen med smärre justeringar, men grunddragen i lagförslaget kommer att bestå, skriver SVT.

Allt sannolikt i akt och mening för att visa Turkiet att Sverige tar ”terrorismhotet” på allvar så att de till slut godkänner Sveriges ansökan till krigsalliansen Nato.

Förslaget läggs nämligen på riksdagens bord samma dag som man återupptar de formella förhandlingarna i Nato-frågan mellan Sverige, Finland och Turkiet.

Till och med SVT lätt kritiska

Även statstelevisionen SVT lyfter faktiskt frågan om Lagrådets roll i lagstiftningsarbetet och att det finns en trend att regeringar allt oftare går emot dess rekommendationer och invändningar.

– Oavsett vad riktar den här frågan strålkastarljuset mot Lagrådets roll i lagstiftningsarbetet. Lagrådets uppgift är att granska nya lagar, bland annat utifrån rättssäkerhet och hur de förhåller sig till grundlagen. Juridiska experter talar nu om en trend där regeringar, oavsett politisk färg, allt oftare går emot Lagrådets rekommendationer, skriver SVT.

Stor risk att lagen går igenom riksdagen

Redan 2019 lade den dåvarande socialdemokratiska regeringen fram ett liknande förslag, vilket dock stoppades av Lagrådet då det stred mot grundlagen.

Därför genomfördes den, från yttrandefrihetsvänliga håll, starkt kritiserade grundlagsändringen vid årsskiftet, vilket möjliggjorde denna nya terrorlag.

En stor majoritet i riksdagen är för både lagändringen och ett Natomedlemskap.

Vad är Lagrådet?
Lagrådet granskar och yttrar sig över lagförslag efter anmodan från regeringen eller ett riksdagsutskott. Lagrådet ska normalt höras över förslag till ändringar i de grundlagar som gäller tryckfriheten och yttrandefriheten i vissa medier och över förslag till lagar som berör enskilda människors fri- och rättigheter, deras personliga och ekonomiska förhållanden eller deras skyldigheter gentemot det allmänna. Regeringen kan emellertid avstå från att höra Lagrådet om den fråga som behandlas i ett lagförslag är sådan att Lagrådets hörande skulle sakna betydelse eller om hörande av Lagrådet skulle fördröja lagstiftningsärendets behandling och detta skulle leda till avsevärda olägenheter.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

  1. […] Regeringen struntar i lagrådet för Natos skullRyska minister varnar SverigeNatos krigshets skapar kaos i Europa och SverigeNato kan splittras. (Lars Drake på Swebbtv 3 mars 2023)Terrorbombningen av Nord Stream har förgiftat Östersjön (Swebbtv nyheter 28 feb 2023)Karl-Olov Arnstberg: Nato, USA och Ukrainakriget (26 feb 2023)Lars Bern: Väst har inte fungerande demokrati – ”Har du fel åsikter ska du inte ha något inflytande” ”5 feb 2023)EU-politikern: Dags att Europas folk reser sig – och stoppar ”dårskapen” i Ukraina (Swebbtv 24 feb 2023)Ukraina ett år senare. Vem eller vilka sprängde Nord Stream? (23 feb 2023)Komikern Peter Wahlbeck säger NEJ till Nato (Swebbtv 21 februari 2023)Nej till Nato – Artikelsamling […]

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter