Regeringen sviker återigen vallöfte

Sveriges migrationsminister säger att permanenta uppehållstillstånd ska ges till de som arbetar eller studerar i Sverige. Detta strider mot de vallöften som gavs av våra politiker att permanenta uppehållstillstånd ska mönstras ut.

Sverigedemokraterna lockade väljare genom ett vallöfte att permanenta upphållstillstånd (PUT) ska mönstras ut och inte längre delas ut. Istället ska man antingen få tillfälliga uppehållstillstånd eller söka medborgarskap. Kritiken från framförallt Sverigedemokraternas sida mot permanenta uppehållstillstånd har varit att det endast ger den som har fått PUT ett antal rättigheter men väldigt lite skyldigheter till det svenska samhället. Den som fått PUT har getts tillgång till det svenska välfärdssystemet med sjukvård, tandvård och andra bidrag. 

Svänger nu i frågan

Nu svänger man i frågan och går ifrån det tidigare vallöftet, som finns med i Tidöavtalet, att utmönstra samtliga PUT. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard går nu ut och säger i en intervju att de vill göra undantag för de som studerar eller arbetar i Sverige.

SD-ledaren Jimmie Åkesson
Foto: Wikipedia/ Politikerveckan Almedalen

Grundtanken är att asylsökande som nu lever i Sverige ska bli av med sina permanenta uppehållstillstånd för att istället söka medborgarskap eller lämna landet på grund av ogiltiga asylskäl. Jimmie Åkesson fick frågan i en tidigare intervju med SVD om de som har fått PUT behöver vara oroliga? ”Nej har man skäl att vara i Sverige och är intresserad av att vara en del i det svenska samhället behöver man inte vara orolig. Men det är ingen mänsklig rättighet att bo i Sverige.” säger Åkesson.

Frihetsnytt frågar sig om det har blivit en återkommande strategi hos våra politiker att lova guld och gröna skogar i valrörelserna för att sedan svika löftena när de väl har fått sin plats vid makten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter