Regeringen sviker svenska snusare

Regeringens svek mot Sveriges snusare är total. Trots att regeringspartierna gick till val på att sänka skatterna kommer nu priserna på snus stiga två år i rad.

”Snuspengar”, sade man förr om små summor pengar. Det kan det vara dags att sluta säga, för snus håller på att bli en dyr lyxvara efter senaste omgången skattehöjningar.

Moderaterna och Sverigedemokraterna signalerade genom motioner i våras, motstånd mot skattehöjningar på tobak. Nu släpper partierna i stället igenom socialdemokraternas planerade skattehöjningar på alkohol och tobak. En dosa snus kommer att kosta 51:20 efter höjningarna till nyåret. En ytterligare höjning kommer till 1 januari 2024.

Snuset kan förbättra folkhälsan

Enligt en studie ger snus avsevärt mycket färre negativa hälsoeffekter än röktobak. Dessutom kan snus hjälpa människor att sluta med den mycket farligare röktobaken och gå från ett stort hälsoproblem till ett betydligt mindre hälsoproblem.

Enligt en undersökning av rökande svenska män 2001-2002 lyckades 66 procent sluta röka enbart med snus, jämfört med 47 procent som enbart använde nikotintuggummi och 32 procent som enbart använde nikotinplåster.

”Ge mig bara snus, whisky och svenskar, så kan jag bygga en järnväg till hel­vetet”

Det svenska snuset går tillbaka till 1600-talet

Snus i Sverige har rötter tillbaka till 1600-talet och omnämns första gången i svenska språket 1637. Snus som vi känner det idag uppkom i början av 1800-talet och fick redan då en stark anknytning till arbetarklassen.

Snusmärken som Göteborgs Prima Fint, Röda Lacket, Generalsnus och Ljunglöfs Ettan lanserades under 1800-talet och lever fortfarande kvar. Ljunglöfs Ettan lanserades 1822 och är en av Sveriges äldsta aktiva varumärken i svensk dagligvaruhandel. 

Järnvägsmagnaten James J Hill lär ha sagt: ”Ge mig bara snus, whisky och svenskar, så kan jag bygga en järnväg till hel­vetet”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter