Regeringen upp till bevis – avskaffa plastpåseskatten!

Den 1 maj 2020 införde dåvarande S/Mp-regeringen den så kallade plastpåseskatten med, som man hävdade, avsikten att minska nedskräpningen och mikroplasterna i naturen. Drivande bakom skatteförslaget var Liberalerna som tog initiativ till att få med förslaget i Januariavtalet. Nuvarande regering med samarbetsparti har aviserat avskaffande av skatten. Nu är det upp till bevis.

Beräkningen var att staten skulle få in 2,1 miljarder skattekronor på plastpåsar redan efter ett år, men då hade man missat att ta med i beräkningen konsumenternas förändrade beteende, så intäkten från plastpåseskatten landade istället på 200 miljoner kronor det första året. En tämligen stor missberäkning.

Branschorganisation kräver avskaffande

Skatten har under de två och ett halvt åren sen den infördes mött enormt med kritik från alltifrån privatkonsumenter till professorer och branschorganisationer.

Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, IKEM, har tidigt anfört att skatten är kontraproduktiv och har utraderat den svenska miljöanpassade plastbärkassen till förmån för soppåsar på rulle som ofta tillverkas av fossil plast utomlands.

IKEM kräver nu att den nya regeringen, som tidigare kritiserat skatten, ser till att avskaffa den, skriver Ehandel.se.

Regeringspartierna M, KD, L och samarbetspartiet SD har sedan tidigare aviserat att de ska avskaffa plastpåseskatten. Nu förväntar vi oss att det sker. Företagen vill ställa om sitt arbete för en mer cirkulär ekonomi så att all plast kan återvinnas. Skatten sätter käppar i hjulet för det”, säger Henrik Oxfall, plastexpert på IKEM, i ett uttalande.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter