Miljöpolitiken blir ännu mer obegriplig när regeringen nu beslutat om att vattna ur ett beslut som skulle flytta ut trålgränsen tolv nautiska mil utanför Sveriges kust.
Efter en stark nedgång i många fiskbestånd var riksdagspartierna i november 2021 överens om att trålgränsen ”skyndsamt” borde flyttas ut till tolv nautiska mil utanför Sveriges kust. Sedan dess har även Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) rekommenderat en utflyttad trålgräns. Därefter kom beskedet från regeringen: Trålgränsen ska flyttas ut – men bara på prov och i avgränsade försöksområden längs ostkusten, inom ramen för ett vetenskapligt projekt.
Under ett riksdagsseminarium på världshavsdagen 8 juni 2022 diskuterades frågan av Mats Svensson (HaV), Ulf Bergström (SLU Aqua), David Langlet (Uppsala universitet) och Henrik Svedäng (Stockholms universitet), som alla uttryckte förvåning över regeringens vägran att skydda viktiga fiskebestånd av framförallt sill och strömming från industrifisket.
”Det vetenskapliga experimentet ses alltså inte som en lösning för de nedgående bestånden. En farhåga är också att uppdraget kommer att användas som en ursäkt för att fördröja andra åtgärder”, summerar stiftelsen BalticWaters2030 i ett nyhetsbrev.
Frihetsnytt konstaterar att samma regering som slaviskt följer alla direktiv från internationella organisationer om att stoppa en inbillad klimatkatastrof genom höjda skatter och subventionering av ineffektiva energikällor – samtidigt vägrar att stoppa utfiskningen av Östersjön, en mycket allvarlig miljöfara som existerar i verkligheten.