Regeringen vill bygga mer kärnkraft

På en pressträff på morgonen tillkännagav statsminister Ulf Kristersson (M) och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) att regeringen vill bygga kärnkraftverk på fler platser i landet.

Regeringen kommer att lämna ett förslag på en lagändring till riksdagen om att möjliggöra byggandet av kärnkraftreaktorer på fler platser, berättar Ulf Kristersson. För närvarande finns kärnkraftreaktorer på endast tre platser; Ringhals, Forsmark och Oskarshamn.

Idag står lagstiftningen i vägen för utbyggnad då Miljöbalken reglerar att endast tio reaktorer får vara i drift samt att det inte får byggas nya på platser där det inte tidigare finns kärnkraftreaktorer. Denna begränsning vill nu regeringen ta bort.

Ska vi kunna gå från ord till handling måste vi skapa förutsättningar för mycket större elproduktion. Regeringen kommer att öka förutsättningarna för att behålla, utveckla och bygga ut svensk kärnkraft, säger statsministern.

Av Tidöavtalet framgår att det ska skapas snabbspår i tillståndsprocesser för kärnkraft och att staten ska ge 400 miljarder i kreditgarantier för investeringar i kärnkraft.

Statsminister Ulf Kristersson och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari
håller pressträff om kärnkraftens utbyggnad

Fördubbling av elproduktionen till 2045

Bakgrunden är, fortsätter Kristersson, att Sverige har ett ökat behov av elproduktion och det beror på att hela klimatomställningen bygger på elektrifiering och elektrifieringen förutsätter väsentligt större elproduktion. Ungefär en fördubbling av elproduktionen fram till år 2045 krävs om vi ska klara klimatomställningen, säger han.

Fler reaktorer på fler platser

En utbyggnad av kärnkraften är då lösningen för att kunna ha möjlighet att klara av de ökande behoven av el och man vill nu se en utbyggnad på fler platser, framförallt där elen gör mest nytta och utan begränsning av antalet reaktorer.

Även mindre reaktorer, så kallade SMR (small modular reactors), ska kunna byggas, något man ser mycket utomlands, säger miljö- och klimatministern.

Förslaget går nu ut på remiss, propositionen lämnas till riksdagen efter sommaren och själva lagändringen ska träda i kraft i mars 2024.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter