Regeringens åtgärd mot opioidkrisen – förbjuder preparat

Enligt ett regeringsbeslut ska nio nya substanser narkotikaklassas, däribland flera syntetiska opioider. Därtill ska ytterligare två substanser klassificeras som hälsofarliga varor. Sannolikt görs detta i syfte att förhindra en eskalerande opioidepidemi likt den som pågår i flertalet västländer.

Skräckdrogen förbjuds

Nitazener – även kallade Frankenstein opioider. Foto: Skärmbild (Youtube).

Tre av de förbjudna substanserna är så kallade nitazener, en grupp syntetiska opioider som med ett gemensamt namn kallas för skräckdrogen. Av dessa har en identifierats vid ett fåtal tillfällen och två har ännu inte identifieras i Sverige. Nitazener är tusen gånger starkare än morfin (och 40 gånger starkare än fentanyl) och har varnats för av bland annat norska tullen.

Socialminister Jakob Forssmed säger i regeringens pressmeddelande att beslutet tagits1 för att kunna ge svenska myndigheter befogenheter att ingripa när preparaten upptäcks på svensk mark.

De nio substanser som ska narkotikaklassas är N-desetyletonitazen (liknar fentanyl), 5-aminoisotonitazen, isotodesnitazen, ADB-4en-PINACA, CUMYL-NBMINACA, 2-MEB, MDPEP, 4-CEC och deskloroketamin. Därtill ska substanserna 3F-NEB och 4F-3Me-alfa-PHP – som tillhör gruppen centralstimulerande katinoner (såsom mefedron, metedron, nafyron), klassificeras som hälsofarliga varor.

Förutom de hel och halvsyntetiska opiodierna har även mängder av billigt heroin flödat in i många västländer. Foto: SKärmbild (Youtube).

Ska förhindra opioid-epidemi

Ett mer sannolikt syfte med regeringsbeslutet – som inte nämns i pressmeddelandet – är att förebygga eskaleringen av en svensk opioid-epidemi/kris, som skulle kunna orsaka en våg av dödsfall och missbruksrelaterade problem.

Missbruket av opioider har redan eskalerat i en del västländer, däribland USA, Storbritannien och Kanada. Där har andelen som är beroende av opidoider1 – mestadels semi- och helsysntetiska opioider, tillverkade av stora läkemedelsbolag – exploderat sedan millennieskiftet och därefter spridit sig till stora delar av världen.

  1. Opioider är ett samlingsnamn för läkemedel och droger som verkar på opioidreceptorer för att uppnå morfin-liknande verkan. Opioider kan indelas i tre grupper av substanser: opiater, semisyntetiska och helsyntetiska opioider.  []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. man skall aldrig -ens på skoj–testa droger.

    Sånt fanns inte ens ute på landet när jag var ung…vi hade nog aldrig ens hört talas om det …men vi försökte göra vin i en dammejanne ….urrrk….smakade hemskt och satte fart på magen…

    Vi försökte koka hembränt också…men även det försöket misslyckades…

    fast då fanns ”Mellanöl IIB ” ..som gav en liten ruseffekt efter 6-7 st …

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter