Regeringens nya insatser – för att lokalisera illegala invandrare

Nu pekas det så kallade skuggsamhället ut som en fara för samhället av regeringen, och en ny statsrådsgrupp kommer tillsättas som ska fokusera på personer som vistas i Sverige utan att ha rätt till det. De åtgärder som regeringen tidigare gjort är inte nog, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

Många invandrare som har fått avslag på sina asylansökningar väljer att stanna kvar i Sverige där de ofta går under jorden. Nu kommer regeringen och Sverigedemokraterna intensifiera arbetet att lokalisera invandrarna. Enligt Aftonbladet ser migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) ”stora problem med skuggsamhället”.

Siffror visar att en av fyra personer som sökt asyl under fjolåret kom från utlänningar som tidigare fått avslagsbeslut.

– Vi vet inte var de har befunnit sig under de fyra år som krävs innan man kan söka asyl igen. Mycket talar för att många uppehållit sig här. Det är då många tusen vi talar om, säger ministern.

Mer måste göras

Regeringen och Sverigedemokraterna har redan gjort en rad åtgärder för att lokalisera personer som inte har rätt att vistas i landet, bland annat har man infört fler utlänningskontroller och folkbokföringskoller. Enligt Stenergard håller man ett ”mycket högt tempo”, men det krävs mer för att åtgärda problemet på riktigt.

Nu införs därför en ny statsrådsgrupp som ska ta tag i lokaliseringsarbetet. Gruppen ska bland annat utreda hur utlänningskontrollerna kan blir mer effektiva, och man ska även undersöka en anmälningsplikt där personer som jobbar inom den offentliga sektorn ska tvingas anmäla om de misstänker att en utlänning inte har rätt att vistas i Sverige.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter