onsdag, 30 november

Regeringskris i Italien kan stjälpa euron och installera ”fascister”

Italiens premiärminister Mario Draghi meddelade igår kväll att han vill avgå men nekas av presidenten. Draghi har fått en vecka på sig att bilda ett nytt regeringsunderlag. Lyckas han inte så är Giorgia Meloni som av etablissemanget beskrivs som ”nyfascist” en av de troligaste efterträdarna.

Inflationen skenar, torkan i norra Italien har blivit ett nationellt problem och det börjar bli alltmer bråttom att få till de förändringar som EU kräver för att betala ut återhämtningspengar, uppger Morgonekot som några av orsakerna till regeringskrisen i Italien.

”En av världens mest stabila demokratier ser ut att falla i bitar”, säger utrikesminister Luigi Di Maio, något som enligt honom måste ”få Putin och hans närmaste att festa”, uppger Morgonekot. Det återstår att se om premiärministern kan skapa ett nytt regeringsunderlag och reparera förtroendet, uppger Ekot.

Kan han inte det så anser många bedömare att Giorgia Meloni och hennes parti Italiens bröder är den som har bäst chans att komma ut som segrare när krisen är över. Giorgia Meloni beskrivs av Johan Croneman i en debattartikel i DN med följande ord:

”Giorgia Meloni har varit nyfascist i hela sitt politiska liv, hon och andra partiföreträdare har öppet hyllat Mussolini och lagt ner kransar till minne av stupade fascister. De är ett av Europas mest främlingsfientliga och homofoba partier.”

Reuters uppger även att regeringskrisen i Italien kan bli det som stjälper euron.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

00:06:04

Svensk ekonomi i uppförsbacke

- Annons -

Liknande artiklar