Regioner lär av pandemikrisens misstag

Pandemikrisen för ett par år sedan satte sökarljus på de många brister i krisberedskap som liknöjdhet hade skapat i dagens Sverige. Regionerna rustar nu sjukvården för att undvika en upprepning.

Många brister i pandemiberedskap

Allt som visade sig vara fel och otillräckligt när svenska myndigheter skulle börja agera mot den senaste pandemin skulle kunna fylla många böcker, inte minst när det gäller vården. Bland annat hade svenska myndigheter kasserat eller skänkt bort ett antal fältsjukhus som skulle varit ovärderliga för den isoleringsvård som blev drevs igenom. Av 35 fungerande fältsjukhus återstod 2, enligt Expressen.

Lättsinnet kan påminna lite om när Sverige gick med i EU och omedelbart skulle skära ner Tullmyndigheten till en obetydlighet, för att ”spara pengar”, eller om alla försvarsbeslut som i praktiken lade ner det svenska försvaret efter kalla krigets slut, något som nu ångras bittert när ett storkrig har brutit ut i närområdet.

Återhämtning

19 av 21 regioner fyller nu lagren inför en ny kris, om en sådan skulle komma. Det meddelar Sveriges Radio Ekot (SR). Det kan nämnas att ansvaret för sjukvård är delegerat till regionerna, men regeringen förbereder ändå en speciell proposition för att klargöra deras ansvar mera tydligt på just punkten med lagerhållning av relevanta och nödvändiga produkter för vården, rapporterar TT.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter