Regionpolitiker: Vi behöver pengar nu!

I ett brev till regeringen vädjar sex höga regionpolitiker i södra Sverige om finansiellt stöd. Det är politiker både från både Moderaterna och Socialdemokraterna som gått samman och varnar för en annalkande vårdkris. Moderaten Carl Johan Sonesson säger att regionerna behöver stödet redan i år.

Politikerna bakom det gemensamma brevet varnar för att de kan tvingas införa drastiska neddragningar i välfärden om staten inte skjuter till mer pengar tillfälligt och omedelbart, enligt Aftonbladet.

– Drastiska åtgärder som att stänga ner delar av eller hela verksamheter för att klara av en lågkonjunktur är inte rimligt eller ansvarsfullt, skriver de.

Låt regionerna placera pengar där de gör mest nytta

De vill även att regeringen gör om riktade statsbidrag till generella under en tid, så att regionerna kan disponera om resurser till där läget är mest akut.

Finansminister Elisabeth Svantesson. Foto: Wikipedia/Frankie Fouganthin

Regionstyrelsens ordförande i Skåne, moderaten Carl Johan Sonesson kräver att finansministern och partikollegan Elisabeth Svantesson nu ska agera för att lösa den akuta krisen i regionerna, som är bland annat en följd av den skyhöga inflationen och ökade kostnader för pensioner.

Sonesson tar som exempel det coronastöd som den förra regeringen införde och menar att något liknande borde kunna införas för att säkra regionernas verksamhet.

Dåligt med besked från regeringen

Regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna valde trots varningar om underskott på uppåt 24 miljarder kronor för 2024 att varken ge något besked eller mer pengar till regionerna och kommunerna när vårbudgeten presenterades i april tidigare i år.

– Staten måste säkra upp så att Sveriges regioner kan bedriva jämlik hälso- och sjukvård. Det här kan påverka tillgängligheten, och köerna i vården kommer att växa. Regionerna måste då skära ner och medborgarna kan inte få vård i tid, varnar Rachel de Basso (S), regionstyrelsens ordförande i Region Jönköping.

Finansministern ”följer utvecklingen”

Finansministern kommentar att regeringen följer utvecklingen och att man kommer att göra en bedömning av läget inför budgeten för nästa år, det vill säga inte förrän i höst. Men tillägger att hon inte ämnar lämna kommuner och regioner i sticket.

Skattepengar finns – men för annat

Samtidigt som något av det mest primära och självklara behovet i ett modernt och välmående samhälle – hälso- och sjukvård – riskerar att inte klara av att upprätthålla sin verksamhet, för vilken skattebetalarna redan har betalat in många sköna skattekronor, har regeringen skickat iväg militärt stöd till Ukraina för 16,9 miljarder kronor (24 mars 2023).

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter