Rekommendationer om vaccin kan ändras

Det rapporteras flitigt om den nya covid-varianten och ett nytt vaccin är på väg. Men nu säger Folkhälsomyndigheten att man kan komma att ändra rekommendationerna för vem som bör ta vaccinet.

I nuläget gäller fortfarande rekommendationerna att folk som räknas till riskgrupperna, samt är äldre än 50 år, ska fortsätta att ta nya doser av covid-vaccinet. Men samtidigt som ett nytt vaccin är på väg att släppas under hösten, meddelar Folkhälsomyndigheten att man ser över om den nuvarande åldersgränsen verkligen är nödvändig, rapporterar SVT.

Följer grannländernas exempel

I de övriga nordiska länderna har man höjt rekommendationen till att det är personer över 65 år som ska fortsätta ta vaccinet. Nu överväger även Folkhälsomyndigheten att också höja rekommendationen till 64 år, eftersom man är osäker på om dessa verkligen behöver fortsätta att ta sprutan.

– Vi tittar särskilt på gruppen mellan 50 och 64 för att se om man verkligen behöver vaccinera den gruppen, säger generaldirektören Karin Tegmark Wisell till SVT.

Personer över 80 år kommer fortsätta rekommenderas att ta två doser under perioden 1 mars 2023 till 29 februari 2024, oavsett hur många doser man tagit tidigare. Men man rekommenderas att vänta tills det nya vaccinet har släppts i höst.

Trots dokumenterade dödsfall, vill att unga och friska ska ta vaccinet

Frihetsnytt kunde under fredagen rapportera att vaccinet mot den nya covid-varianten, som det aktivt rapporteras om i media, är på väg. Medan Folkhälsomyndigheten redan öppnat för att framförallt personer över 65 år uppmanas att ta de nya doserna, gick virologen Niklas Arnberg ut och uppmanade att även unga och friska ska ta nya doser. Detta trots flera rapporter om skador och dödsfall som kunnat kopplas till vaccinen mot covid.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter