Rekordet: Nya regeringen bryter vallöfte innan den ens har tillträtt

Busch-Thor: ”Kristersson har lovat det omöjliga
Sveriges Radio mörkar.

Kan en ny regering bryta sina vallöften redan innan regeringen existerar? Ja sade Ebba Busch Thor igår. Hon är en av de personer som förväntas bli minister i Ulf Kristerssons borgerliga regering som ska presenteras 0930 idag. Högkostnadsskydd för elpriser kan väljarna glömma.

Högerpartierna lovade svenska folket att ett högkostnadsskydd skulle införas för de skenande elpriserna, ifall de vann valet. Det hela skulle införas från den 1 november 2022.

Igårkväll sade Ebba Bush Thor från KD och Ulf Kristersson från M att detta inte kommer att bli verklighet, rapporterade Omni.

Sveriges Radio täcker upp för lurendrejeri

Sveriges Radio, som ofta påstås granska makthavare, intevjuade i Morgonekot Elisabet Santesson, tillträdande finansminister, på temat hur besvärligt det är att göra en budget. Formuleringar som ”Sveriges kärva ekonomiska läge” upprepades av reportrar och nyhetsuppläsare. Även Santesson berättade om inflation, energibriset med mera, vilket gjorde att man inte alltid kunde göra allt som man ville göra. SVT presterade ingen motfråga ifall det var något som de lovat göra som de inte längre kunde göra. Den som lyssnade på nyhetssändningen utan att veta förhistorien lurades att tro att Santesson talade om nya utgiftsprojekt som hon och Ulf Kristerson, in sin ansvarsfullhet, avsåg vara restriktiva med.

”Retroaktiv utbetalning från augusti”

Moderaterna skrev före valet på sin hemsida om ett högkostnadsskydd från första november, där 90 miljarder kronor betalas ut till företag och hushåll. Kompensationen skulle betalas ut retroaktivt från och med augusti månad försäkrade det liberalkonservativa partiet.

Elisabeth Santesson hävdade imorse att det är ”självklart” att man inte kommer att genomföra all sin politik ”under det första året” av sin mandatperiod.

Det kommer mera

Vid en noggrann omlyssning av ekosändningen från imorse framträder konturerna av nästa löftesbrott. En företrädare för L, som profilerat sig på satsningar i utbildningsväsendet, fick säga att ”skolan är vikting, men…” åtföljt av hänvisningar till det kärva ekonomisika läget. Före valet, i den liberala tidninngen Expressen, löd underrubriken ”Löftet: Skolan ska gå först” – närmare bestämt med 2,5 miljarder kronor till 1000 så kallade speciallärare. ”Låt specialläraren rycka in i dag – så slipper polisen rycka ut i morgon” var partiets paroll i den liberala tidningen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter