Rekordmånga avtjänar livstidsstraff

Aldrig tidigare avtjänar så många lagens strängaste straff, livstids fängelse. Majoriteten av straffen är på grund av mord och med hårdare lagstiftning i kombination med det dödliga våldet ökar är det sannolikt att siffran kommer öka.

189 personer sitter just nu inspärrade på livstids fängelse efter att ha befunnits skyldiga till mord. Det är den högsta siffran som noterats sedan statistik började föras 1989, då 26 personer avtjänade ett livstidsstraff, rapporterar TT.

Att siffran har ökat tros vara ett resultat av en skärpt lagstiftning för mord som började gälla den 1 januari 2020. De som döms för mord ska i regel dömas till livstid och utgångspunkten ska alltid vara minst 16 års fängelse, till skillnad från 14 som gällde innan.

Fram till november 2022 började 27 personer att verkställa sitt livstidsstraff. Enligt statistik från Kriminalvården i rapporten KOS 2021 – Kriminalvård och statistik (sida 41) är det en höjning från 2021, då 24 personer påbörjade sin verkställighet. 2020 var siffran nere på 8, medan 2019 låg den på 11 och 2018 på 19.

Demografi

Statistik över demografin är svår att ta del av, men Brottsförebyggande rådet för statistik över personer med samt utan svenskt medborgarskap som påbörjat verkställande av fängelsestraff. Det framgår inte vilka som är födda i och utanför Sverige.

Statistiken nedan är tagen från 2021 – Kriminalvård: Fängelse och häkte. Där kan man se att antalet män utan svenskt medborgarskap har hållit ett jämnt antal på 3 000 sedan 2012, medan män med svenskt medborgaskap började sjunka 2012 för att stiga igen runt 2017. Kvinnor, oavsett medborgarskap håller en låg och jämn nivå under hela perioden.

Vilka av dessa som avtjänar livstid framgår inte.

Statistik från BRÅ
Statistik från BRÅ:s kriminalstatistik, 2021 – Kriminalvård: Fängelse och häkte, sida 14. Statistiken visar antalet män och kvinnor med och utan svenskt medborgarskap som påbörjat verkställighet av fängelsestraff, oavsett tidsbestämning.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter