Rekordmånga konkurser under november

Desperata företagare undrar: Var är elstödet?

Konkurserna under november har uppnått den näst högsta nivån sedan mätningarna startade. Hela 774 företag tvingades till konkurs förra månaden. Många företagare undrar nu när även de kan få ta del av det utlovade elstödet.

Det råder svåra tider för många, inte minst för Sveriges nav – företagarna. För fjärde månaden i rad ökar konkurserna i Sverige och under november uppgick antalet konkurser till 774 stycken, vilket är en ökning med 35 procent sedan året innan. Det är den högsta siffran sedan april 2020, under den så kallade covid-pandemins början, enligt uppgifter från Creditsafe.

E-handelsföretag, bilverkstäder, livsmedelsaffärer, byggentreprenörer och restauranger är de företag som har drabbats av flest konkurser hittills i år. Även avsevärt fler sportaffärer och sporthallar har gått i konkurs i år. 250 procent ökade städföretagens konkurser denna månad.

Örebro län har flest konkurser baserat på hela året med 42 procent.

Dyster prognos utan elstöd

”Aldrig tidigare har vi sett så här många konkurser i november. Med tanke på det försämrade marknadsläge som vi befinner oss i ser prognosen mörk ut. Elstödet till företagen verkar dessutom dröja, vilket kommer påverka chansen till överlevnad. Lägg därtill företagens växande miljardskuld till Skatteverket med eftersläpande skatteskulder från pandemin. Det kommer tyvärr bli en utmanande vinter för många företagare”, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe, i en kommentar.

Regeringen meddelade igår att privatpersoner kan se fram emot att få elstöd som tidigast i februari – om inget oväntat inträffar, men hade inget besked att ge till landets företagare. Hur många ytterligare företag som tvingas lägga ned eller i bästa fall, säga upp personal, beror till stor del på elstödet. 

”Företag riskerar att gå i konkurs på grund av de höga elpriserna”, säger energiminister Ebba Busch i SVT. ”Mitt råd är att invänta besked om när exakt pengarna kan komma”.

Ser man till vilka branscher som är hårdast drabbade är det tydligt att hushållens försämrade ekonomi kommer att avgöra företagens öde.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter