Intresset för att gå med i hemvärnet har aldrig varit så stort som det är nu och tusentals står nu i kö för att påbörja utbildningen.
Hemvärnet, även kallat Hemvärnet – nationella skyddstyrkorna, är en organisation som ingår i Försvarsmakten. Den har funnits i olika former sedan 1940 och sedan mitten på 2000 utgör hemvärnet huvuddelen av Försvarsmaktens personal med en total styrka på 23 000 personer enligt Försvarsmakten.
Alla som tjänstgör i hemvärnet är frivilliga och Försvarsmakten beskriver Hemvärnet på följande sätt: ”Hemvärnsförbanden är moderna krigsförband med huvuduppgift att skydda, bevaka, ytövervaka och stödja samhället vid kris. På detta sätt bildar de en nationell och territoriell bas för försvaret och skyddet av Sverige.”
Rejäl ökning efter kriget
För lite mer än ett år sedan inleddes kriget mellan Ryssland och Ukraina. Sedan dess har antalet som vill engagera sig i hemvärnet ökat rejält.
Antalet som vill engagera sig i hemvärnet har ökat så pass mycket att det numera är långa köer innan man kan bli antagen. Bara i Skåne står tusentals personer i kö för att påbörja introduktionsutbildningen på P7 i Revingehed, rapporterar Sydsvenskan.
– Det är oerhört glädjande att folk känner engagemang och försvarsvilja, säger kommunikationschef Jan Bohman på militärregionens stab.