Rekordökning av matpriser i februari

Matpriserna har aldrig ökat så mycket som de gjorde under februari månad. Prisökningarna slår hårdast mot barnfamiljer vars mat ökat mest.

Prisökningen på mat under februari månad är den högsta som Matpriskollen, som gjort mätningar sedan 2015, någonsin uppmätt.

Grundaren, Ulf Mazur, berättar för SVT att prisökningen på dagligvaror, som steg med 2,1 procent, är ett rekord. Prisökningen för enbart mat steg med 2,5 procent. Mätperioden är februari månad jämfört med priserna under januari månad.

– Så här höga tal har vi aldrig sett förut, säger Ulf Mazur till SVT.

Nästan 20 procent ökning på 1 år

För 2023, det vill säga januari och februari, har priserna på dagligvaror stigit totalt 3,4 procent. Prisutvecklingen under de senaste 12 månaderna ligger på 15,2 procent för dagligvaror och på hela 17,8 procent för matvaror.

För att få perspektiv på hur anmärkningsvärd de senaste prisökningarna är, så var prisökningen för hela 2021 1,1 procent när det avser dagligvaror. Denna siffra är dubbelt så hög enbart för februari 2023.

Slår hårdast mot småbarnsfamiljer

Klämmisar
”Klämmisar” Foto: Wikipedia/ ParentingPatch

De som drabbas allra hårdast av den senaste tidens rekordhöga prishöjningar är barnfamiljer, i synnerhet de familjer som har småbarn.

Priset på barnmat är det som stigit allra mest och under februari låg ökningen på 10,8 procent. Välling är en av de produkter som sticker ut och hade en genomsnittsökning på 11,7 procent men i vissa fall har ett visst märke ökat med så mycket som 20 procent.

Barnmatsburkar har stigit 9,3 procent och klassiska mellanmål, exempelvis ”klämmisar” har stigit 5,5 procent.

Konsekvenserna kan bli ödesdigra

Sverige plågas idag av hög inflation, höga drivmedelspriser, dyra elräkningar och rekordhöga matpriser. Historiskt sett har liknande situationer lett till revolutionära klimat som i sin tur lett till radikala samhällsförändringar.

Mot första världskrigets slut rådde det hungersnöd i Ryssland, Tyskland och Österrike-Ungern, något som sedan bidrog till att revolution utbröt. 

Ett av de mer kända exemplen är Tyskland som på 20-talet plågades av hyperinflation, utbredd fattigdom och hunger bland befolkningen. Resultatet blev då att folket krävde en förändring och Adolf Hitler röstades fram till makten, vilket radikalt förändrade landet.

Nigel Farage
Nigel Farage. Foto: Wikipedia/ Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America

”När krisen förvärras faller globalismen”

Nigel Farage har förutspått denna utveckling och säger i en stor intervju till Breitbart att när krisen förvärras faller globalismen, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Det finns flera exempel på liknande utveckling, positiv och negativ, men faktum kvarstår att om politikerna fortsätter på samma bana tyder mycket på att folket förr eller senare kommer att vända sig emot dem.

Flera välkomnar denna utveckling och ser det som en möjlighet att ta makten från finanseliten och åter ge den till folket.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

  1. Att folket till sist skulle vända sig mot politikerklassen har jag väntat på i 40 år. Ny Demokrati med ” Greven & betjänten ” var ju en frisk fläkt som jag givetvis genast gick med i.
    NyD fick dock endast ca 7,5 % om jag minns rätt.
    Men partiet föll ihop pga inre stridigheter,,,NyD var inte lika toppstyrt som SD , som bums utesluter alla kritiker eller personer som smutskastas av expo.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter