Rektorn tvingas försvara sig – efter massiva kritiken

En rektor som av eleverna anklagas för att hindra skolavslutningar i kyrkan tvingas förklara sig offentligt. Eleverna i Kyrkholmsskolan tog sig i protest till den lokala kyrkan och krävde att skolavslutningarna skulle vara traditionsenliga, men rektorn hade sedan tidigare sagt att kyrkoavslutningar kan upplevas som ”skrämmande”.

Frihetsnytt har tidigare skrivit om elever i Kyrkholmsskolan i Arjeplog som protesterade mot rektorns beslut att skippa skolavslutningar i kyrkan. Enligt rektorn kunde kyrkoavslutningar upplevas som ”skrämmande” för eleverna, vilket många tolkade som att skolledningen anpassade sig efter muslimska elever.

Eleverna gick ut i SVT och beklagade att skolavslutningarna hölls inne i skolbyggnaden istället för i kyrkan, och även föräldrar berättade hur tråkigt de ansåg det vara att de traditionella avslutningarna skippades.

Tvingas förklara sig

Eleverna vill ha en traditionell skolavslutning.

Nu har nyheten om elevernas krav spridit sig som en löpeld, och kritiken mot rektorn Helene Lindberg har varit så massiv att hon tvingas förklara sig i media. I en artikel i Expressen går Lindberg ut med att det inte stämmer att skolavslutningar i kyrkan förbjuds, men förklaringen är luddig och väcker fler frågor än svar:

– Jag tycker att det har blivit något stort av det. Det handlar inte om att förbjuda något utan alla är välkomna. Det är mer frivillighet. Man får följa med om man vill men man är inte tvungen att gå med till kyrkan. 

Trots att en överväldigande majoritet av eleverna enligt SVT vill hålla avslutningen i kyrkan säger rektorn att förra årets firande i skollokalerna var ”väldigt, väldigt uppskattat”.

Hon säger även att uttalandet om att elever kan tycka att det är ”skrämmande” att hålla avslutning i kyrkan är ”gammalt”. Hon tillbakavisar även att skolledningen slopade avslutningar i kyrkan av religiösa orsaker, men säger ändå att vissa elever inte ville komma till kyrkan utan valde att vara hemma istället. Rektorn hävdar även att de med ”skrämmande” menade att elever blev skrämda på grund av att kyrkans lokaler var stora, och tycks mena att det var anledningen till varför avslutningarna flyttades till skollokalerna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

4 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter