Relation gav polistoppjobb – gynnsamme chefen anmäldes

Relationsdrama mellan polistoppar

Linda Staaf, chef för Noa:s underrättelseenhet, fick sitt jobb tack vare en privat relation med polischef Mats Löfving. Nu visar det sig att förre älskaren anmälts för en rad brott, men Staaf vill inte kännas vid anmälan när hon konfronteras om det.

Tidigare i somras kunde Frihetsnytt rapportera om skandalen som gällde överbefälhavaren, Micael Bydéns älskarinna, Linda Staaf. Trots sin höga befattning som underrättelsechef för Nationella operativa avdelningen (Noa) saknade hon den nödvändiga utbildningen för att bära tjänstepistol. Trots detta poserade hon flera gånger med pistol, ett agerande som i vanliga fall skulle innebära grovt vapenbrott.

Men i och med sin höga position inom polismyndigheten och väldigt vänskapliga förhållande till tunga namn inom poliskåren och försvaret, verkar det inte ha blivit något mer av detta.

Nu har Staaf dock åter hamnat i blåsväder, då det kommer fram att hon har haft ett förhållande med sin dåvarande chef, Mats Löfving. Detta ska ha garanterat henne det toppjobb hon har idag, rapporterar Expressen.

Fick jobb genom relation – slutade i anmälningar

Det var 2015 som Staaf fick tjänsten som underrättelsechef på Noa. Trots saknade kvalifikationer och konkurrens med bättre lämpade, enligt en studie av polisforskaren Stefan Holgersson, fick hon jobbet. På Expressens direkta frågor säger Staaf att hennes förhållande med Löfving var privat men ytlig, dock inget mer än så. Men enligt Expressens undersökning rörde det sig om en relation.

Under den tid de jobbade tillsammans fick Staaf löneförhöjning och tilldelades tjänstevapen av Löfving, trots att hon saknade kvalifikationer för det senare.

Men i december 2021 lämnades en polisanmälan in mot Löfving. Personen bakom anmälan var polisens nationella säkerhetschef Ari Stenman, som efter samtal med Staaf fått uppfattningen om att brott begåtts mot henne. Det ska ha rört sig om perioden första januari 2015 (en månad innan hon fick sin tjänst) till 27 november 2021 då hon påstods ha utsatts för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Anmälan lades dock ned kort därefter av överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda utredningar, som inte ansåg att det fanns tillräckligt att bygga ett åtal på. Enligt Staaf själv kände hon inte till att en anmälan upprättats. Inte heller vill hon kännas vid att något brott begåtts, utan hävdar att påståendena var påhittade.

Nytt jobb och ny relation

Staaf fortsätter att vara underrättelsechef för Noa fram till årsskiftet, då hon tillträder en ny tjänst på justitiedepartementets polisenhet.

Dessutom befinner hon sig, som nämnts ovan, för närvarande i en relation med Micael Bydén. Även där finns det en tveksamheter. Enligt Stoppa Pressarna hade Staaf under tre års tid Bydén som mentor.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter