Republikaner vill inte godkänna WHO:s oinskränkta makt

Till veckan kommer Världshälsoorganisationen (WHO), om de får som de vill, att bli högsta ansvariga över samtliga medlemsländers pandemiförklaring och restriktioner. Ett antal republikanska senatorer i USA vill inte gå med på att ge WHO total kontroll och har därför lagt fram ett lagförslag för att förhindra detta.
WHO:s symbol – med ormen i centrum.
Foto: Wikipedia/ United States Mission Geneva

Nästa vecka är det meningen att Världshälsoorganisationen, WHO:s medlemsländer ska underteckna ett avtal i Schweiz, där de skriver över all bestämmanderätt om pandemier och dess hantering till WHO.

Avtalet kommer ge WHO rätt att förklara pandemier och kräva att medlemsstaterna ger WHO den ”centrala rollen” som ”styrande och samordnande myndighet för internationellt hälsoarbete” på områden som medicinska försörjningskedjor, behandlingar och nedstängningar, rapporterar Reclaim the Net.

Utöver själva beslutanderätten över om, när och hur länderna ska införa restriktioner, vill WHO även få makten över den så kallade ”desinformation” och ”falska nyheter” som kan cirkulera i pandemitider.

Republikaner vill förhindra den totala maktförlusten

I USA har nu 17 republikanska senatorer under ledning av Ron Johnson från Wisconsin, lagt fram ett lagförslag med namnet ”No WHO Pandemic Preparedness Treaty Without Senate Approval Act” (sv. ung. Inget WHO pandemiberedskapsavtal utan godkännande av senaten).

Man kräver alltså att minst två tredjedelar av senaten ska godkänna WHO:s påbud innan de kan implementeras.

Senator Ron Johnson motiverar det hela:
– WHO, tillsammans med våra federala hälsovårdsmyndigheter, misslyckades kapitalt i sitt svar på COVID-19. Detta misslyckande bör inte belönas med ett nytt internationellt fördrag som skulle öka WHO:s makt på bekostnad av amerikansk suveränitet.

Alla är dock inte helt optimistiska till att lagförslaget kommer att hindra president Biden att genomdriva avtalet eftersom det, enligt vissa juridiska experter, har formats för att kringgå senatens godkännande.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter