Republikanerna missar majoritet i senaten – men vinner kongressen

I och med att senaten före valet vägde helt jämnt och republikanerna tidigt förlorade en stol blev det nödvändigt att vinna två nya stolar för att bryta dödläget. En torde vinnas i Nevada men det räcker inte för majoritet. I kongressen ser det bättre ut för republikanerna men inte så bra som väntat. Ron DeSantis jordskredsseger i Floridas guvernörsval är enda ljuspunkten för partiet och nu börjar de republikanska stridshästarna gnabbas i spiltan.

Senaten

I Nevada ligger republikanen före med 2,7% när 72% av rösterna räknats. Denna torde bli den ena delstaten som republikanerna kommer att vinna. Men det behövs två – vilket innebär att dödläget med talkvinnan Nancy Pelosi som avgörande röst kommer att bestå.

I Georgia ligger förvisso demokraterna före med bara 0,5% när 96% av rösterna är räknade, men de besynnerliga slutspurterna i amerikansk rösträkning brukar av någon anledning tillfalla demokraterna och inte republikanerna.

Kongressen

I kongressen är de flesta medier eniga om att republikanerna kommer att ta majoritet. Rent matematiskt, enligt Bloombergs statistik, ser detta inte alls klart ut nu 16:45. Om detta beror på mjukvaran i valsystemet eller på väljarnas önskan får högre makter bedöma.

CNN skvallrar

Före detta president Donald Trump var av förklarliga skäl missnöjd med valresultaten. Vanligtvis opålitliga CNN rapporterar från anonyma källor att Donald Trumps humör var allt annat än jubilant under gårdagskvällen.

Donald Trump ”är arg” och ”skriker på alla” sade en person som har varit i kontakt med Trumps inre krets, uppger CNN. ”Kandidater är viktiga”, ska Trump-rådgivaren ha sagt – och ”de var dåliga allihop”.

Den klaraste segern för republikanerna vanns i guvernörsvalet, av Floridas sittande guvernör Ron DeSantis. DeSantis fick 20% fler röster än sin demokratiske rival Charlie Christ.

Gnissel mellan DeSantis och Trump

En sann nyhet som kan stödja trovärdigheten i CNN:s påståenden är ett obehagligt uttalande som Trump gjorde om sin partikamrat DeSantis: ”Jag vet saker om honom som jag kommer att avslöja ifall han kandiderar mot mig” – återgivet av bland andra New York Times.

Fox-ägda republikansklutande tidningen New York Post tar tydlig ställning för DeSantis i valet mellan honom och Trump som presidentkandidat. CNN säger sig ha hört republikaner göra en analogi med Trump som Johannes Döparen, som banade väg för Jesus, med DeSantis som den verklige frälsaren.

Faksimil New York Post

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter