Retoriken hårdnar i USA – våldsam valkampanj att vänta 2024

Hotbild mot FBI-agenterna. Kongresskvinna kräver myndighetens nedläggning.

Samtidigt som den populära kongressledamoten Marjorie Taylor-Greene kräver nedläggning av den amerikanska rikspolisen rapporterar myndigheten själv att allvarliga hot från allmänheten ökat. Efter att Joe Biden meddelat att han avser försöka bli återvald 2024 stundar en valkampanj som mer liknar en regelrätt maktkamp mellan en regim och ett missnöjd allmänhet.

Den vanligtvis populära federala polismyndigheten FBI varnade i torsdags sin personal på grund av en stark ökning av hot och hat från allmänheten. Hotfullheterna inkluderade allehanda bombrecept och utsåg namngivna agenter som måltavlor. Myndigheten skrev uttryckligen till sin personal att hotelser och mordplaner hopat sig efter att FBI:s tillslag mot den bortfuskade presidenten Donald Trump och hans villa i Florida. Nyligen sköts en man ihjäl när han försökte göra allvar av sina hotelser mot den federala polisen. Kongressledamoten Marjorie Taylor-Green önskar för sin del att de statliga penningbidragen till FBI helt dras in.

Politisk polis

Sedan de båda myndigheterna FBI/DHS (Department of Homeland Security) på senare år visat sig vara starkt politiserade för demokraternas räkning är det få bland president Trumps väljare som tar deras åtgärder på allvar. Allmänt, även inom den konservativ och alternativa median, ser man polisrazzian som föga mer än en politisk åtgärd och del av en plan för att hindra väljarna från att en andra (eller tredje) gång få välja Donald Trump till president. Även vänstermedia som New York Times diskuterar nu hur polistillslaget kan ha varit ett politiskt misstag som kommer att missgynna den sittande presidenten – plus alla demokratiska kongressledamöter som hoppats på omval inom de närmaste månaderna.

Om tillslaget i Mar-a-Lago var en politisk åtgärd vet givetvis ingen utomstående förrän dess att de beslagtagna dokumenten har redovisats, om nu detta någonsin sker. Emellertid gör myndigheternas tidigare beteende, inte bara direkt mot mot Donald Trump utan även till förmån för uppenbart korrumperade demokratiska politiker att ingen seriös bedömare törs garantera att FBI för en gångs skull har agerat opolitiskt.

Ytterligare polarisering att vänta

Joe Biden, den lamslagne och korrumperade ålderman som idag agerar som landets president, har synnerligen låga populäritetssiffror. Ändå lät han i tisdags sin taleskvinna kungöra att han ska kandiderar för återval 2024. Donald Trump har signalerat samma sak. Som Frihetsnytt tidigare har raporterat har polariseringen inom det amerikanska samhället redan nått rekordnivåer. En avsevärd del av de konservativa amerikanerna var, redan före Mar-A-Lago-räden, redo att ta till vapenvåld i poitiskt syfte.

Mot bakgrund av den sittande presidentens inkompetens, utmanarens popularitet, republikanernas väntade framgång i de stundande kongressvalen och, inte minst, amerikanernas låga förtroende för massmedia ter sig en valseger för Donald Trump 2024 ganska sannolik. Om detta i sin tur har någon praktiskt betydelse för den förda politiken är en fråga som hittills fallit i skymundan.

Donald Trumps har retoriskt, redan i sin första valkampanj, gått till hårda angrepp mot vad han kallar ”träsket” och ”den djupa staten”. Men kort därpå anställde han några av den djupa statens värsta representanter, bland andra John Bolton, som sina rådgivare.

Den finansiella eliten har genom enorma penningbidrag till utvalda kandidater, ägarinflytande i storföretag, kontroll över internationella organisationer har länge utövat ett betydligt större och än mer odemokratiskt inflytande än de nätverk av politiserade tjänstemän som Donald Trump utmanar. Men mot den finansiella eliten har Donald Trump varken sagt eller gjort någonting nämnvärt. Bedömare återknyter till musikern Frank Zappas analys – den amerikanska politiken är varken mer eller mindre än underhållningsavdelningen inom det militärindustriella komplexet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter