Revolution eller parlamentarism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Idag stirrar sig många blinda på att det enda sättet att förändra samhället är genom parlamentariska val. Det är en illusion, då finanseliten tagit ifrån oss möjligheterna att på riktigt förändra. Det vi behöver är att själva agera och jobba för en snabb samhällsförändring, en revolution.

Nu när vi ännu en gång står mitt i den cirkus som kallas valrörelse börjar folk återigen sätta sina förhoppningar till att det är genom att rösta som vi kan få en förändring av samhället. Många tror att de kan göra om den resa som socialdemokraterna gjorde under 1900-talet, vilket inte är möjligt idag då finanseliten har tagit bort alla möjligheter till detta.

Att rösta fram en förändring är endast en illusion

Att tro att parlamentarismen är rätt väg att gå förutsätter att det demokratiska systemet verkligen fungerar och att vi har tillgång till de demokratiska plattformar som behövs för att kunna informera om vår politik. 

Det har vi inte! Finanseliten är noga med att stänga ute och tysta alla frihetskämpar. De kommer aldrig låta oss spela på samma villkor som deras godkända partier så länge de sitter på kontrollen.

Om en rörelse lägger ner all sin energi för att få tillträde till maktens korridorer genom parlamentarismen kommer det enbart vara ett meningslöst slöseri med resurser.

Vi måste skapa egna plattformar

Det vi måste göra är att skapa egna plattformar. Det parlamentariska arbetet ska absolut inte uteslutas, då det är ett bra sätt att nå ut med sitt budskap, få in pengar och i viss utsträckning kunna påverka. Men vi får inte sätta partier och parlamentarismen i huvudfokus. Det är livsfarligt!

Vi ska istället lägga huvudfokuset på att bygga våra egna plattformar som i förlängningen ska bli en spegelbild av det samhälle vi vill se.

Parlamentariskt arbete kan bara skapas utifrån det som de politiska ramarna tillåter och blir därför väldigt begränsande. Dessutom är parlamentarismen i sig själv både korrumperande och passiviserande, då det är en oerhört trög apparat som många gånger lyfter fram dåliga egenskaper hos människor. 

Vad utmärker revolutionären?

Revolutionären däremot låter sig inte begränsas av andra ramar än sin egen kraft. Revolutionären är i grunden en aktivistisk entreprenör och inte en pappersvändare som sitter i oändliga möten och bara pratar om vad som ska göras, men som inte får något konstruktivt gjort. Revolutionären ska skapa plattformar för oss frihetsvänner. Det är revolutionären som skapar omfattande nätverk som gynnar saken. Det är även revolutionären som drar ihop demonstrationer och på riktigt utmanar det korrupta samhället i grunden.

Det är detta som ger möjlighet att påverka och förändra och som är grunden i en revolution – att gå från att vara passiv till att bli aktiv.

Revolutionen är en drömbild

Det som är utmärkande för revolutionärt tänkande och agerande är dels en snabb förändring, men också att ha en vision av vad man vill skapa. Parlamentarismen innebär att man måste manövrera sig genom politiken och man är inte herre över sin förmåga att förverkliga visionen. En revolutionär kan däremot tydligt styra sina resultat och få energi av det, helt enkelt för att man själv tar kontrollen över sina handlingar.

Varför ska vi prata revolution?

Många som hör ordet ”revolution” drar snabbt öronen åt sig och tror att det handlar om blodiga och våldsamma omstörtningar.

Men det finns flera exempel på fredliga revolutioner.

Gustav III:s kupp 1773 kan räknas som en ”revolution”, som även om det skedde utan blodspillan, så innebar den en snabb omställning av den politiska makten.

Det bästa exemplet på just fredlig revolution är det som hände i bland annat Östtyskland 1989, när regimen inte förmådde hålla tillbaka det folkliga missnöjet och Berlinmuren föll för den stora ansamlingen av människor.

Vi ska prata revolution för att det är läge (och har varit det länge), men också för att skapa en positiv känsla och i förlängningen ge oss aktivister en tro på att vi kan förändra samhället i grunden. Vi ska prata om vad vi vill skapa och inte gnälla över vad som är fel. Det är dags att använda den fantastiska potential som finns hos alla människor som eftersträvar en förändring, få dem att vilja skapa och inte se allt som jobbigt och omöjligt.

Stora demonstrationer

Den enorma demonstrationen mot vaccinpass den 22 januari 2022, som samlade över 9000 personer, var en sann revolutionär handling. Den var inte beroende av något parti utan enbart av drivkraften hos de som genomförde den.

Känslan av att vara en del av detta stora, att genom sitt eget agerande bidra till dess genomslagskraft, var mäktig och det var många som gick därifrån med en enorm energi. Det är här som folks vilja att skapa och förändra verkligen kommer till sin rätt.

Vi ska skapa plattformar och rörelser med tydliga visioner, där varje deltagare kan känna att man är med i något stort och bidrar till det.

De enda begränsningar som finns för revolutionären är de han själv sätter upp.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

00:25:24
00:42:02
0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter