– men inte bara som chefredaktör för Dagens Industri
Under de 33 åren som Rikard Högberg bodde i Ryssland hann han med mer än de flesta gör under en hel livstid. Det var långt ifrån en ofarlig väg han beträdde, med avslöjanden om korruption och brott. Han var med om att sätta cirka 200 maffiosos i fängelse.
Men den kultur- och historieintresserade Rikard ägnade sig åt mer än att bara göra avslöjanden. Allt detta berättar han om i denna intervju. Detta är ett utdrag ur den.
Rikard börjar med att berätta att han som ung åkte till Ryssland för att krossa kommunismen. Så småningom var han med och startade Bonnierägda Dagens Industri i Sankt Petersburg. Målet var att få kontroll över och påverka den ryska kommunikationen – medierna.
Tidningen gjorde stor succé och hade till slut 300 anställda på redaktionen och 300 anställda inom distributionen. Med ett antal uppmärksammade avslöjanden, egen TV- och radiokanal samt att de var först med löpsedlar gjorde att tidningen sannerligen lät tala om sig.
De största scoopen
Ett av de största scoopen handlade om företaget MMM och dess Moskvabaserade ägare som sålde konfettiaktier (aktier utan värde) genom uppseendeväckande reklamkampanjer på TV, och sedan gjorde sig en förmögenhet på det.
MMM uppskattade inte alls uppmärksamheten från Dagens Industri utan ringde upp dem och varnade för att otrevligheter skulle kunna komma att hända om de publicerade den planerade artikeln.
Ett annat stort avslöjande var när Telia skulle etablera sig i Ryssland. Även där skulle DI skriva om vissa oegentligheter som Telia hade för sig, så när en medarbetare blev hotad kontaktade dåvarande chefredaktören Telias VD Marianne Niewert, vilket resulterade i rubriker både i Ryssland och i Sverige.
Ytterligare ett stort avslöjande var när den lokala myndigheten som tar in sociala avgifter i St.Petersburg, mutade polisen i Moskva för beskydd och stal pengar från socialförsäkringen. Dagens Industri upptäckte detta och skrev ett 20-tal artiklar om det, vilka ledde till att VD:n hamnade i fängelse och Moskvapolisen inte blev särskilt positivt inställd till chefredaktör Högberg.
Skrev bok om att öka nativiteten
Under åren i Sankt Petersburg uppmärksammade Rikard att den ryska befolkningstillväxten var oroväckande låg och bestämde sig för att skriva en bok i ämnet. Han såg att de demografiska instituten var styrda och att om man inte skriver på ”rätt sätt”, det vill säga att skriver att det är bra att födelsetalen sjunker i västländerna, så får man inga pengar.
Därför skrev han sin egen bok i ämnet. Han skickade den till EU-parlamentet, till den ryska duman och även Vladimir Putin fick den i sin hand. Ett barnökningsprogram med ett antal punkter genomfördes sedan i Moskva, vilket ledde till att födelsetalet gick upp från 1,1 till 1,8 på tio år.
Byggde en fästning i St. Petersburg
Fästningen Nyenskans, påbörjad 1611, låg i staden Nyen, öster om St. Petersburg. Redan på medeltiden hade en svensk fästning vid namn Landskrona legat på platsen. Under Stora nordiska kriget intog Peter den store det svenska fästet Nyenskans under våren 1703.
Till åminnelse av fästningen Nyenskans byggde Rikard ett monument i form av en mindre kopia av fästningen på den ursprungliga platsen. Han lyckades återfinna 6 av de ursprungliga kanonerna, tillverkade i Åkers styckebruk, och placerade dem i fästningen.
Konstverket ”Midsummer” på tågstationen
Rikards konstverk, den 88 kvadratmeter stora målningen ”Midsummer”, som illustrerar ett midsommarbröllop i nationalromantisk stil, hamnade på väggen på Finlandskijstationen i St. Petersburg och fick hänga på platsen där Lenins porträtt skulle ha hängt, i två år.
En vågad detalj på tavlan gjorde att folk klagade och det ledde till att Rikard fick sätta upp en svart kvadrat för att dölja det hela. Men den kvinnliga ledningen av stationen klagade inte…