Riksbanken genomför första räntesänkningen på åtta år

Riksbankens meddelade under onsdagen att man – i linje med analytikernas förväntningar – sänker styrräntan, vilket blir första gången sedan 2016. Beslutet motiveras med att inflationen närmar sig inflationsmålet, samtidigt som konjunkturen är fortsatt svag.

Flaggar för fler sänkningar

Fler räntesänkningar kan väntas framöver, vilket förutsätter en fortsatt låg och stabil inflation. Foto: Frihetsnytt

I Riksbankens pressmeddelande nämns framförallt den oväntat låga inflationen1 som en orsak bakom beskedet att sänka styrräntan med 25 punkter (0,25 procentenheter) till 3,75 procent. KPIF-inflationen var i mars 2,2 procent, vilket var lägre än Riksbankens senaste prognos och samtidigt nära inflationsmålet på två procent.

Enligt den information som tillkommit sedan den penningpolitiska rapporten i mars, väntas inflationen ligga nära inflationsmålet, även på lite längre sikt. Förutsatt att inflationsutsikterna står sig, kan styrräntan – i linje med mars prognos – sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret.

Viss osäkerhet kvarstår

En fortsatt svag svensk krona är ett av hoten mot den låga inflationen och framtida sänkningar av styrräntan. Foto: Envato

Själva inflationsutsikterna benämns dock som osäkra då inflationen fallit från mycket höga nivåer och många osäkerhetsfaktorer kvarstår. Som till exempel den starkare amerikanska ekonomin, den geopolitiska oron och en fortsatt svag svensk krona. Penningpolitiken kommer därför att behöva anpassas efter de rådande omständigheterna, med endast gradvisa sänkningar av styrräntan.

Räntesänkningen må innebära en viss lättnad för den räntekänsliga svenska ekonomin, men det kan ta ett tag innan själva sänkningarna får någon märkbar effekt på samhällsekonomin. Därtill kan fler räntesänkningar behövas för att effekten ska få större genomslag, inte minst för bolånetagare och räntekänsliga branscher.

Beslutet om styrräntan tillämpas från den 15 maj och nästa penningpolitiska möte hålls den 26 juni.

  1. Riksbanken nämnder den förda penningpolitiken och avtagande utbudsstörningar som bidragande orsaker till att inflationen har sjunkit. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter