Riksbanken höjer räntan avsevärt

Riksbanken höjer idag styrräntan med 0,5 procentenheter till 0,75 procent. Enligt Di.se trodde en hel del ekonomer att höjningen skulle hamna på 0,25 procent som högst.

Svenska Morgonbladet rapporterar idag från Riksbankens hemsida att efterfrågan ökat snabbare än utbudet. Bojkotterna mot Ryssland och nya covid-restriktioner i Kina har ytterligare minskat utbudet av energi, varor och råvaror. Detta har drivit upp priserna på energi, olika insatsvaror och livsmedel. ”Att inflationen är hög i både Sverige och omvärlden är kännbart för hushållen och urholkar köpkraften. Centralbanker världen över stramar nu åt penningpolitiken för att kyla av den ekonomiska aktiviteten och få ner inflationen”, skriver Riksbanken på sin hemsida.

Riksbanken kommer nu sluta köpa statsskuldväxlar för att minska den monetära mängden kronor. Genom ett lägre utbud av pengar minskar utbudet av kapital på kapitalmarknaden och då går priset för att låna kapital, dvs räntan, upp.

Investmentbanken Carnegie bedömer att Riksbanken kommer höja räntan med upp till 2 procent de närmaste tre åren för att stävja den inflation som idag överstiger 6 procent.

Svenska Morgonbladets genomgång av centralbankens historiska räntehöjningar finner att ingen lika stor räntehöjning skett sedan februari 2000.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter