Riksbanken ser problem med kontantlösheten

Riksbanken vill att regeringen och riksdagen ska möjliggöra för människor som inte har digitala betalningsmöjligheter att kunna betala och ta emot pengar kontant.

Det innebär stora svårigheter för människor som av olika anledningar valt att inte ha bankkort, Bank-ID och andra digitala betalningslösningar, att kunna betala räkningar och även lösa in utbetalningar. Nu uppmanar Riksbanken de styrande myndigheterna att ta hänsyn till de människor som bara använder kontanter.

Riksbanken anser att regering och riksdag måste säkerställa att alla kan betala räkningar och att utbetalningar från myndigheter kan användas av mottagaren, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Extra viktigt i krislägen

I krislägen är det extra viktigt att kunna använda kontanta betalningsmedel, menar nu Riksbanken.

För att öka motståndskraften i betalningssystemet behöver man skapa möjligheter att betala med kort eller ta ut kontanter vid störningar i elförsörjningen eller datakommunikationen. Flera aktörer på betalningsmarknaden arbetar med denna fråga och det är viktigt att detta arbete prioriteras, meddelar Riksbanken.

Anders Sydborg kommenterar

Mannen bakom Facebookgruppen Bojkotta kontantfria butiker och restauranger, Anders Sydborg hoppas att det kan komma att hända något även om det ser mörkt ut i och med att kassagirot stängdes ner den 1 september. Regeringens utredning var väl klar här i dagarna och människor har inte kunnat betala räkningar kontant sedan dess och det är ganska allvarligt, säger han.

Lyssna på hela Nyhetssamtalet ovan.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter