Riksdagen: Ja till ny lag om id-kontroller

Riksdagen har röstat igenom en ny lag om att införa tillfälliga id-kontroller. Samtliga personer som vill in i Sverige ska uppvisa korrekt id-handling annars får man inte komma in i Sverige.

Under torsdagen röstade riksdagen igenom regeringens förslag om att möjliggöra införandet av tillfälliga id-kontroller på tåg, bussar och färjor på väg till Sverige. Lagen innebär att personer som inte kan uppvisa giltig id-handling stoppas från att resa in i Sverige.

Förslaget innebär även att regeringen ska kunna införa sanktionsavgifter på max 250 000 kronor för de företag som bryter mot den nya lagen.

Har använts tidigare vid flyktingkrisen

Lagrådet sa i december förra året nej till regeringens förslag och menade att det bröt mot EU-rätten. För att undvika att reta upp byråkraterna i Bryssel får lagen bara användas om det uppstått en fara för allmän ordning eller inre säkerhet.

Kontrollerna får också bara införas och sedan gälla i högst sex månader, efter detta måste ett nytt beslut om förlängning ske.

Senaste gången en liknande lag infördes var vid flyktingkrisen 2015 när Sverige tog emot historiskt många invandrare.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter