Riksdagen nedmonterar yttrandefriheten – nu är det olagligt att granska staten

Den hårt kritiserade grundlagsändringen röstades igenom igår onsdag av riksdagen. Från den 1 januari 2023 kan visselblåsare eller grävande journalister hotas av hårda straff ifall man granskar Sveriges internationella samarbeten.

Grundlagsändringen möjliggör för staten att kunna hemlighålla uppgifter om Sveriges internationella samarbeten för svenska medborgare och rätt att straffa de som avslöjar detaljer kring dessa.

Nu är det alltså olagligt att granska och avslöja vad svenska staten har för affärer ihop med finanselitens organisationer. Det kan bland annat röra sig om Sveriges samarbeten med krigsalliansen Nato, den överstatliga organisationen EU och de odemokratiska organisationerna World Economic Forum och Bilderberggruppen.

Attack mot press- och yttrandefriheten enligt experter

Flera experter hos SVT och den svenska avdelningen av internationella juristkommissionen, menar att grundlagsändringen är en direkt attack mot press- och yttrandefriheten och hotar säkerheten för visselblåsare, grävande journalister och samhället i stort.

Till exempel hade FN-Diplomaten Anders Kompass med största sannolikhet åtalats och straffats för sitt avslöjande 2015 om hur FN-soldater begått övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken om avslöjandet hade publicerats idag.

Kompass har i Aftonbladet kommenterat att: Jag blir orolig nu när jag läser om hur detta [grundlagsändringen], inte minst massmedias oro, och tystnaden från politiskt håll.

Endast 37 ledamöter stod upp för friheten

270 riksdagsledamöter röstade för lagändringen, medans 37 röstade emot. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de enda partier som ställt sig mot lagändringen. Liberalerna röstade emot i den första omröstningen som skedde i april tidigare i år, men röstade för lagändringen under gårdagen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter