Riksdagen väljer kurder framför Nato

Regeringen bekräftar sitt avtal med Amineh Kakabaveh, Morgan Johansson sitter kvar och Sveriges Nato-ansökan stoppas av Turkiet. Det är kontentan av den senaste riksdagskrisen.

Den hotande regeringskrisen avblåstes på tisdagen efter att Amineh Kakabaveh lade ner sin röst i misstroendeomröstningen mot sossarnas justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Därmed kommer förmodligen Turkiet att stoppa Sveriges ansökan om Nato-medlemskap.

För att misstroendet mot Morgan Johansson skulle gå igenom krävdes 175 röster. Genom att Kakabaveh lade ner sin röst hade de partier som vill fälla ministern tillsammans 174 röster, och Johansson fick alltså sitta kvar.

Utvecklingen i riksdagskrisen har därmed blivit den motsatta mot vad Frihetsnytts Carl Lundström förutspådde i måndagens riksdagsrapport. Den socialdemokratiska regeringen prioriterar av allt att döma den kurdiska väljargruppen framför Nato-medlemsskapet – eller också tar man inte president Erdogans hotelser om att blockera medlemsskapet i den USA-ledda krigsalliansen på allvar.

Bekräftar avtal med kurdaktivist

Sossarna bekräftade igår att partiets uppgörelse med den kurdiska riksdagsaktivisten Amineh Kakabaveh (tidigare Vänsterpartiet, idag politisk vilde) gäller.

– Den överenskommelse som är från i november i fjol den gäller, säger Socialdemokraternas partisekreterare Baudin till TT.

Uppgörelsen innebär att sossarna ska samarbeta med PYD, ett kurdiskt parti som växte fram ur kommunistiska terrorgruppen PKK, inklusive partiets väpnade gren YPG. Genom avtalet fick sossarna Kakabavehs avgörande röst i statsministeromröstningen i höstas.

Igår meddelade också Kakabaveh att hon lägger ner sin röst i misstroendeomröstningen mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Hon krävde samtidigt att sossarna går ut offentligt med vad de lovat henne.

S väljer kurdfjäsk framför turkfjäsk

Enligt Rebecca Uvell beviljades YPG 376 miljoner dollar i stöd efter att sossarna sålt sig till Kakabaveh i utbyte mot hennes röst. Middle East Monitor, som Uvell länkar till, har sedan dess skrivit om rubriken (den ursprungliga rubriken som nämnde YPG direkt syns fortfarande i adressfältet) och tagit bort uppgiften om 376 miljoner dollar direkt till YPG. Utrikesminister Ann Linde har i alla händelser träffat den kurdiska politikern Ilham Ahmad som är företrädare för PYD, och lovat stöd.

Exakt hur många hundra miljoner som gått från svenska skattebetalare till PYD:s väpnade gren YPG är alltså oklart, men att stödet ökat efter uppgörelsen med Kakabaveh tycks likväl stå klart.

I och med att sossarna bekräftat uppgörelsen med Kakabaveh och inte ser ut att backa från den, kommer Turkiet högst sannolikt att blockera Sveriges Nato-ansökan.

– Journalister och andra i Sverige har i sina analyser menat att Turkiet kommer att ge med sig eller att USA kommer att tvinga dem att göra det, men det är jag inte alls säker på. Relationen mellan USA och Turkiet är inte särskilt bra, och Turkiet har egentligen inget att vinna på att Sverige går med i Nato, säger Halil Karaveli, senior forskare på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik i Stockholm, till SvD.

– Det vore ändå ett väldigt stort steg för Socialdemokraterna att bryta bandet till PYD. Sveriges stöd till kurderna går långt tillbaka i tiden och jag vet inte om Magdalena Anderssons väljare hade accepterat att hon så att säga ”fjäskat” för Erdogan genom att säga upp samarbetet med PYD, konstaterar han vidare.

Absurd situation

Frihetsnytt har bestämt tagit ställning mot ett svenskt Nato-medlemskap och förordar alliansfrihet. Men samtidigt är situationen absurd, när det som stoppar ansökan inte är det svenska folket efter en genomlysande debatt och folkomröstning – utan en kurdisk aktivist i Sveriges riksdag som helt öppet främjar sitt eget folks intressen före våra.

Situationen är inte helt olik den så kallade frihetstiden under 1700-talet, då olika partier med utländska politiska allianser (hattarna med Frankrike och mössorna som sökte stöd hos England) stod mot varandra, ingendera falangen med Sveriges och svenskarnas bästa för ögonen. Det slutade 1772 med revolution och hela regeringens fängslande.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter