Riksdagsledamöter tar långsemester mitt i krisen

Trots den situation som Sverige befinner sig i, med en fallande krona, terrorhot och gängskjutningar, försvinner de välavlönade riksdagsledamöterna iväg på långa sommarledigheter. Detta uppmärksammas av en tidigare riksdagsledamot.

I en debattartikel i Expressen uppmärksammar den socialdemokratiske entreprenören och tidigare riksdagsledamoten Jan Emanuel, hur lite de svenska riksdagsledamöterna verkligen gör för sina höga löner.

Jan Emanuel Johansson. Foto: Wikipedia/ Janwikifoto
Jan Emanuel. Foto: Wikipedia/ Janwikifoto

Framförallt lämnar de sin post, när samhället behöver dem som bäst för att åtgärda alla kriser, för att istället gå på semester, som kan vara i upp till tre månader. Det märkte Emanuel själv väldigt tydligt under tiden som han satt i riksdagen, 2002-2010.

För att lösa problemet med riksdagsledamöter som uppbär lön utan att göra ett arbete som motsvarar detta, föreslår Emanuel tre åtgärder: dra in riksdagens samtliga lov (som när riksdagen är stängd över sommaren) och låt inte ledamöterna vara mer lediga än folk i gemen; kräv att politikerna tydligt redovisar vad de faktiskt gör och se till att väljarna informeras om det, så att de som presterar kan bytas ut vid nästa val; samt halvera antalet riksdagsledamöter, vilket skulle ställa ett större krav på ansvar från de som är kvar.

Skulle spara över 200 miljoner kronor

Frihetsnytts politiske kommentator, Tobbe Larsson, är inte förvånad över det som Emanuel avslöjar.

Våra politiker är latmaskar, som inte jobbar tillräckligt mycket, trots att de har oerhört höga löner. Vi måste börja ställa krav på våra politiker. De som har en sommarledighet, då de påstår att de jobbar, vilket inte är sant. Många politiker har en sommarledighet som kan vara i upp till två-tre månader. Det är inte rimligt.

Han delar även Emanuels syn på hur problemet ska lösas.

När landet befinner sig i den situation som det gör, då ska våra politiker vara på plats. Jag håller helt med Emanuel om att man ska slopa alla dessa ledigheter, samt ställa betydligt högre krav på närvaro än vi har idag. Man måste även kunna följa upp vad de gör i utskotten.

Vi behöver verkligen också minska antalet riksdagsmän. Vi behöver inte ha så många, i synnerhet inte så många som inte gör något. Det här skulle spara massor av pengar. Räkna med att en riksdagsledamot, i månaden, kostar minst 73 000 kronor, innan skatt. Skulle man göra sig av med 150 stycken av dem, skulle vi spara in åtminstone 10 miljoner kronor i månaden, vilket per år skulle bli åtminstone 120 miljoner kronor.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Vi får börja med att FrihetsNytts läsare och redaktion får dela på 180 utlottade riksdagsplatser.
    För att få arbetsro förläggs sossarnas riksdagsplatser till en sal i ABF huset …

    (L) & (C) förläggs till sammanträdessalar i Folkets Hus och Moddarna får hållas i Medborgarhuset .

    Mp ??? skall enbart hålla käft …vid minsta tecken på att mopsa upp sig blir det miljövänligt smisk med nässlor.

    Kommunusterna ?? Dom har ett hur i slutet av Kungsatan !! Köpt av Stalin !!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter