Riksdagsman Richthoff: ”Så röstar jag om budgeten”

Roger Richthoff om budgeten, Nato och yttrandefriheten i riksdagen

På onsdag den 15 juni ska riksdagen, enligt planen, rösta om vårändringsbudgeten. Vissa protester mot hantering av processen kan innebära att talmannen beslutar om att röstningen dock får uppskjutas. Socialdemokraternas budget som stöds av Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställs mot oppositionens, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, förslag.

Roger Richthoff och Amineh Kakabaveh är de två politiska vildar vars röster kan avgöra utgången om vilken budget som ska gälla för den resterande delen av året. Det socialistiska alternativet behöver stöd av ytterligare ett mandat för att få igenom sitt alternativ. Centerpartiets klara ställningstagande för Socialdemokraternas budget anses vara ett anmärkningsvärt närmande mot Magdalena Anderssons sida.

Roger Richthoff säger under Frihetsnytts intervju att han noga läst igenom skillnaderna i vårändringsbudgetarna och att det lutar starkt åt att han röstar på oppositionens förslag. De avgörande frågorna var pensionerna och försvarsbudgeten, berättade Roger, men absolut viktigast var pensionsfrågan. Att oppositionens mindre realistiska förslag att öka försvarsanslaget till 2% fram till 2025 istället för, som Socialdemokraternas, fram till 2028, är något han kan leva med, säger han.

känns bra att kunna få rösta som jag känner är rätt utan att låta mig styras

Roger Richthoff

Det mest väsentliga i pensionsfrågan är att i oppositionens förslag ska det löna sig att arbeta, men jag delar uppfattningen att även de lägsta pensionerna bör höjas, fortsätter Roger.

Det känns bra att kunna få rösta som jag känner är rätt utan att låta mig styras, och på den politik som Sverigedemokraterna gick till val på. Den är ju borta men det är den jag står bakom.

Kan man säga att det råder total yttrandefrihet i riksdagen?

– Nej och det går ju inte att ha det heller att var och en får rösta som de vill i varje fråga. Man kan däremot leda arbetet annorlunda och inbjuda till debatter internt i partierna. Natofrågan föregicks inte av någon debatt i Sverigedemokraterna. Så tar du bort möjligheterna att få yttra dig och diskutera frågor inom ditt område, då är det klart att man inte har något att säga till om. Förr diskuterade man på ett helt annat sätt. Det påverkar absolut yttrandefriheten.

– Om vi istället diskuterade de absolut viktigaste frågorna riktigt omsorgsfullt och kanske även tillfrågade medlemmar om vad de tycker, då skulle yttrandefriheten öka.

Hur går dina tankar i Natofrågan just nu?

– Det är oerhört märkligt att man inte förstår att man måste göra en noggrann konsekvensanalys av de beslut man fattar. Men det gäller inte bara inom SD utan även i riksdag och regering. De springer med som i en flock.

– Flera partier tycker exempelvis att man ska skicka offensiva vapen, alltså vapen med längre räckvidd, till Ukraina. Vad kan då det få för konsekvenser om man dödar ryssar i Ryssland med vapen som Sverige skickat? Ja de skulle kunna få för sig att skicka ett par kryssningsrobotar från andra sidan Östersjön som tack för senast. Jag säger inte att det blir så men om man inte tar med dessa faktorer i en analys utsätter man Sverige för stora risker.

– Det finns nu både amerikanska och ryska fartyg i Östersjön och de har kärnvapen med sig. Det är klart att spänningarna ökar då. Om vi hade behållit vår alliansfrihet, skapat ett starkt försvar, gärna tillsammans med Finland, då tror jag att spänningarna hade minskat istället. Ryssarna har inte ökat sitt hot mot oss på något sätt tills vi började skicka vapen och prata om att vi skulle gå med i Nato.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter