Rikspolischefen stöds fortfarande av polisförbundet

Kritiken har varit hård mot rikspolischef Anders Thornberg för hur utredningen av Mats Löfving har hanterats. Nu säger polisförbundet att de fortfarande har förtroende för honom.

Under tisdagen, den 28 februari, hölls ett möte mellan Polisförbundets ordförande Katarina von Sydow och rikspolischefen Anders Thornberg. Exakt vad som sades under mötet framgår inte, men von Sydow uppgav efteråt att polisförbundet har fortsatt förtroende för Thornberg, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Den utredning som genomförts mot den tidigare polischefen Mats Löfving har fått stenhård kritik sedan Löfving påträffats död onsdagen den 22 februari. Utredningen rörde Löfvings förhållande med Linda Staaf, den tidigare underrättelsechefen på Nationella operativa avdelningen (Noa) och huruvida hon fått sin tjänst och sina förmåner trots en eventuell jävssituation dem emellan.

Samtidigt som polisen genomförde sin egen utredning gjorde även åklagarkammaren en utredning av härvan. Men istället för att vänta tills all fakta var genomgången, presenterades resultatet av polisens utredning helt öppet på en presskonferens, där utredaren Runar Viksten föreslog att Thornberg skulle avskeda Löfving. Thornbergs eventuella skuld i historien berördes inte och några timmar senare påträffades Löfving död.

Kritiseras från flera håll

Frihetsnytt har skrivit om den omfattande kritiken som kommit från flera olika håll, både Åklagarmyndigheten, Arbetsmiljöverket och enskilda experter, såsom författaren och kriminologen Leif GW Persson. Det har även spekulerats i att det bara är en tidsfråga innan Thornberg lämnar in sin avskedsansökan.

Den instans där kritiken verkar mer sparsmakad är just polismyndigheten. Von Sydow säger att hon framförde kritik över hur Löfvingutredningen hanterades under mötet med Thornberg, men till skillnad från andra instanser har inte frågan om hans eventuella avgång lyfts.

Likväl sade justitieminister Gunnar Strömmer under tisdagen att även han har fortsatt förtroende för Thornberg.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter