Riksbanken förlorade miljarder – Riksrevisionen inkopplad

Efter att ha förlorat tillgångar på uppemot 70 miljarder kronor kommer Riksrevisionen att granska Riksbanken.

När Riksbanken i oktober 2014 satte styrräntan till 0 bedömdes det att inflationen skulle stiga i och med att det blev billigare att låna pengar från bankerna, vilket skulle höja priserna och därmed inflationen.

Efterapning av FED

Anledningen till att politikerna krävde att riksbanken med alla medel skulle skapa inflation är höljd i dunkel. Riksbanken, som i vanlig ordning låtsas att deras beslut är självständiga hävdar i all enkelhet att man måste ha inflation (prishöjningar) för att undvika delflation (prissänkningar). Schweiz har under många år en mild deflation utan att dess ekonomi på något sätt har skadats. Bedömare menar att motiven till riksbankens agerande är att ledande politiker tar instruktioner från den finansiella eliten.

Med hänvisning till att man ville stimulera inflationen valde Riksbanken att köpa stats- och bostadsobligationer, vilket skedde i en utsträckning som saknar historisk motsvarighet, rapporterar Svenska Dagbladet.

2021 hade Riksbanken en portfölj med svenska obligationer för 975 miljarder kronor. Men när styrräntan började stiga i maj 2022 till 0,25 procent, för att plötsligt skjuta i höjden till 2,50 procent i november, föll marknadsvärdet på obligationerna, och Riksbanken kan ha förlorat så mycket som 70 miljarder kronor.

På grund av de massiva inköpen, vilka kan ha utgjort en samhällsekonomisk risk, kommer Riksrevisionen nu att utreda Riksbankens agerande.

Resultatet av utredningen är tänkt att publiceras i september 2023.

Andra gången Riksbanken slänger bort sina pengar av politiska skäl

Finanskrisen i Sverige 1990-1991 orsakades till orsakades till stor del av riksbanken, som insisterade på att genom egna obligations- och framförallt derivatköp hålla uppe den svenska kronans värde till dess att räntorna i landet stidigt till 500% på årsbasis.

Det till synes fanatiska försvaret av kronans växelkurs var ett fruktansvärt misstag inte bara eftersom man orsakade mångmiljardförluster i den svenska ekonomin men även eftersom riksbanken själv spekulerade bort egna pengar i en totalt utsiktlös kraftmätning med de internationella finanskretsarna med George Soros i spetsen.

I själva verket var det den dåvarande statsministern Carl Bildt som höll i taktpinnen i Riksbankens misslyckade affärsprojekt, som ledde till att amerikanen Soros tjänade mångmiljardbelopp, som riksbanken förlorade. Senare, via Wikileaks, har framkommit att Carl Bildt dagligen under valutakrisen besökte den amerikanska ambassade för att berätta om de topphemliga regeringssammanträdena under krisveckorna.

På sin egen hemsida håller Riksbanken tyst om hur många miljarder man själv spelade bort. Via omskrivningar skyller man emellertid ifrån sig och antyder att man under kronkrisen agerade på politiska direktiv. ”Krisen ledde dock till insikter som gjorde att Riksbankens oberoende ställning stärktes” påstår man.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter