Ringhals 4 borta i tre veckor till

Ett ansträngt elsystem fick nu ytterligare en dålig nyhet: en av reaktorerna i Ringhals behöver förlängt stopp, och det tynger hela elförsörjningssystemet under den tyngst belastade tiden på året.

Svenska eleffektkunder i södra Sverige fick idag ett negativt besked: Reaktor 4 i Ringhals måste förbli avställd i tre veckor till, och förutspås inte komma i drift förrän den 23 februari i stället för som projekterat den 31 januari.

Det sker mitt i den värsta elkrisen någonsin för Sverige, och under den mest energikrävande årstiden. Stoppet beror på svårigheter att starta om reaktorn efter sommaruppehållet för service. Planerad revision och service på kärnkraftverk sker normalt sommartid.

Terminsmarknaden för elenergi reagerade med en 20 till 30 öres prishöjning på elkontrakt för februari.

Sverige stängde av 6 av 12 kärnreaktorer mellan 1999 – 2020

Sedan Sverige på politiska grunder stängt två kärnkraftverk, är elenergiförsörjningen i Södra Sverige mycket ansträngd. Transmissionsledningar från norra Sverige skulle behövas för att jämna ut utbudet men finns ännu inte. Även Oskarshamn 3 ska stängas i nio dagar från den 9 december.

Den totala serien av reaktornedstängningar i Sverige är nu Barsebäck, en reaktor 1999 och en 2005, samt i Oskarshamn 2015 och 2017, en reaktor vardera året, och tillika i Ringhals, en reaktor 2019 och en 2020.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter