De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Det goda initiativet – Robert Rosenkvist om frihet och varför han granskar makten
Idag har vi med oss frilansjournalisten Robert Rosenkvist för att han ska få berätta om sitt initiativ att granska makten genom att ringa upp makthavare för att få svar på olika frågor. Robert är 33 år gammal, bosatt i Stockholm och arbetar sedan två år tillbaka som frilansjournalist inom frihetlig/alternativ media.
Robert ger ett lugnt och förtroendeingivande intryck när han kliver in i studion. Det är en sympatisk man som förklarar sitt tillvägagångssätt och sina arbetsmetoder med logik och sunt förnuft. Under intervjun förstärks denna bild och man förstår varför han dyker upp på så många olika medier och gör reportage. För att ge er läsare ett exempel på hur Robert granskar makten så kan ni titta på denna film där Annika Qarlsson, riksdagsledamot för Centerpartiet, blir uppringd och får frågor om uttalanden hon gjort. Se filmen här.
Varför ställer du dessa frågor till makthavarna, Robert?
– Det är ju en självklarhet att vi som medborgare eller journalister ska kunna få ställa frågor till makten. Det innebär inte bara politiker utan även myndigheter och public service och så vidare. Jag gör det för att det är väldigt viktigt med en interaktivitet mellan oss som är oppositionella och kritiska, och de som har makten. Om något inte står rätt till i samhället tycker jag det exponeras extra tydligt när vi får ställa frågor.
Kan du berätta om ett exempel på det du gör?
– Jag har fokuserat ganska mycket på vilka grupper som får vara med och debattera i SVT. Jag har ställt frågor om varför så kallade klimatskeptiker inte får vara med så mycket. Senast någon sådan var med på SVT var för 11 år sedan. Sedan dess har det inte varit en enda debatt om klimathotet i SVT. Det viktiga för mig är att ställa frågan – varför de gör som de gör och hur det går ihop med deras uppdrag.
Propaganda är effektivast vid envägskommunikation!
Robert Rosenkvist
Du är lite irriterad på att public service inte har några kommentarsfält, varför?
– Kommentarsfält är ju ett sätt för oss vanliga människor att interagera med de som publicerar. Om du ser ett inslag på SVT och det finns ett kommentarsfält, då ser du ju där vad människor skrivit där och om fakta stämmer till exempel. Man kan ju också lägga in länkar där och säga att ”såhär är det egentligen”. SVT har sagt till mig att de inte har resurser för detta och det är lite anmärkningsvärt med tanke på att de flesta alternativa medier har kommentarsfält och de har inte så mycket pengar. Propaganda är effektivast vid envägskommunikation.
Du tycker att det är viktigt med frihetsfrågorna, kan du berätta varför och vilka som är viktigast?
– De friheterna som berör huruvida att Sverige är en demokrati, till exempel yttrandefriheten, mötesfriheten och även ekonomisk frihet, alltså att för stor del av människors inkomst ska gå till staten eller regimen. Då lever vi inte i frihet, anser jag.
På vilket sätt är yttrandefriheten hotad?
– Det mest uppenbara anser jag är ”hets mot folkgrupp”, alltså hot om att man kan dömas för saker som är tillåtna i väldigt många andra samhällen. Sen används också förtalslagstiftningen emot människor som säger obekväma saker.
Vissa påstår att våra mänskliga rättigheter är hotade. Att vi inte får uttrycka åsikter på arbetsplatser eller att man inte ska bli förföljd på grund av sina åsikter. Är även de rättigheterna hotade idag?
– Ja absolut, det är väldigt svårt för oppositionella att verka i Sverige. Däremot kan det kan vara svårt att bevisa att en sådan diskriminering finns. Vad gäller mänskliga rättigheter lägger jag inte ett särskilt stort värde på dem för de har utvidgats väldigt mycket och det finns nog inte en enda stat som uppfyller alla mänskliga rättigheter.
– Många människor har ju förlorat jobbet för att de inte har ställt upp på det som kallas värdegrund och jag anser att värdegrund inte bör finnas i offentliga sammanhang och det är tveksamt om det ska kunna vara grund för uppsägning även i privat sektor.
Vilka metoder anser du vara de bästa för att lyfta fram frihetsfrågorna?
– Alla bra metoder behövs men jag själv har en förkärlek för att ställa frågor och konfrontera makthavare och det har historiskt varit för lite med det. När jag började med det här på våren 2020, gick det att nå samtliga riksdagspartier på telefon, men senare under samma år försvann den möjligheten. De slutade svara. Även SVT har för det mesta slutat svara. Makthavarna är väldigt förtjusta i att höja skatterna men då bör även möjligheten att ställa frågor till dem öka i proportion, men det är tvärtom.
Varför tror du våra makthavare vill ta ifrån oss våra friheter?
– När det kommer till yttrandefriheten så är deras perspektiv inte vattentätt och därför måste de begränsa människor som har andra perspektiv. Den slutliga planen vad det verkar, är att de i toppen som styr vill avlöva oss medborgare och överföra ekonomisk makt till dem själva och skapa större kontroll över människor.