Robotbeställningar på arbetsplatser ökar med 40 %

Robotar ersätter mänsklig arbetskraft i rasande takt – arbetarlöner förutspås sjunka när rekordmånga verkstadsföretag beställer industrirobotar under första kvartalet 2022

Antalet beställningar av arbetsplatsrobotar har ökat med 40 % under första kvartalet 2022 jämfört med samma period 2021, enligt Association for Advancing Automation – robotindustrins branschorganisation. Den explosiva tillväxten följer en ökning med 22% under 2021 efter flera år av stagnerande tillväxt, enligt gruppen.

”Förut kunde du tillsätta personal för att lösa ett problem istället för att hitta en mer elegant lösning”, säger Joe Montano, vd för Delphon Industries LLC, en tillverkare av förpackningar för halvledare, medicintekniska produkter och flygplanskomponenter.

Montano berättade att Hayward hans företag förlorade 40 % av sina produktionsdagar i januari efter att Covid-19-restriktionerna lamslog deras arbetsstyrka. Så de köpte ytterligare tre robotar för att fylla luckan. Företaget började leasa robotar för cirka fyra år sedan, vilket sedan dess har vuxit till 10 robotar – varav fyra arbetar sida vid sida med anställda.

Enligt Montano reducerade två robotar en tre-personers tryckeribesättning till en, vilket sparade $16 000 per månad i utgifter. Två andra Delphon-robotar monterar förpackningar för frakt av halvledare och annan ömtålig last, som skickas i plastlådor. Robotar används nu för att rengöra lådorna på 2 tum x 2 tum med luftstrålar, fördela en klick med lim inuti dem och sedan installera lager av nät och företagets silikonfilmstoppning.

Mr. Montano sa att Delphon bygger nya robotar för att arbeta med större lådor. Robotarna har förbättrat företagets produktivitet, sade han, vilket resulterade i att leveranserna ökade med cirka 15 % 2021 respektive 2020, utan att företagets personalstyrka på 200 personer ökat. ”Vi har inte minskat några anställda, men vi flyttade dem till där vi behövde folk”, hävdar Montano.

Industriländer som Sydkorea, Japan och Tyskland är världsledande när det kommer till att introducera robotar på arbetsplatser, enligt International Federation of Robotics. I Nordamerika har de främst använts inom bilindustrin för att utföra repetitiva uppgifter som svetsning.

”Robotarna blir lättare att använda”, enligt Michael Cicco, verkställande direktör för Fanuc America, ett dotterbolag till Japans Fanuc Corp, en stor leverantör av industrirobotar. ”Förut trodde verkstadsföretag att automatisering var för svårt eller för dyrt att implementera.”

Så vad kommer denna utveckling leda till? Ekonomiprofessorn Daron Acemoglu vid MIT tror att övergången till automatisering kommer att leda till ett överutbud av mänsklig arbetskraft som kommer att driva ner lönerna på hela arbetsmarknaden, om inte andra branscher kan absorbera de fördrivna arbetarna. ”Automatisering, om det går väldigt snabbt, kan förstöra många jobb”, sa han. ”Bristen på arbetskraft kommer inte att bestå. Det här är tillfälligt.”

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter